Някак неусетно измина още една година от живота ни и отново настъпва време за равносметка. Кои бяха най-значимите събития и личностите, които промениха техния ход през 2019 г., коментираха журналистите Драгомир Симеонов и Ивайло Нойзи Цветков в студиото на „Тази събота”.

Най-българското събитие за отминаващата година е българският трикольор на сцената на Оскарите, смята Драго Симеонов, според когото изявата на българския актьор Димитър Маринов е предизвикала отзвук „баш в наш мащаб”.

Ивайло Нойзи Цветков отбеляза като българското събитие на 2019 г. резултатите на родните ученици от теста ПИЗА. Спадът в знанието и изоставането в образователната ни система са сериозен повод за тревога.

Снимка: btvnovinite.bg

Залезът на четеното, свързано с дигиталната революция, е причина за функционалната неграмотност на българските тийнейджъри, смята Нойзи.

Драго Симеонов допълни, че има и проблем с авторитета на хората, които дават знанията на подрастващите, като сега на преден план излизат „влогъри, които не са минали кастинга”  обясняват на тийнейджърите за паранормални явления.

Що се отнася до политическото събитие в България за 2019 г., Симеонов мисли, че това е „Апартаментгейт”, а не посещението на папата или закупуването на изтребители за българските ВВС, както смятат ресорните министри в кабинета на Бойко Борисов. Не се знае обаче кой е този, който трябва да получи признание за това събитие, смята журналистът.

Снимка: btvnovinite.bg

Политическото събитие на 2019 г., според Нойзи, са двата вида избори – за местна власт и европейски парламент, които са показали, че сънародниците ни искат да живеят в състояние на „стазис”.

„Това е, което древните гърци наричат хамартия, трагичен, но вграден недостатък. Ние обичаме да живеем в стазис от времето на Османската империя”, смята Нойзи

Стазис е и една от двете думи, които характеризират отиващата си година, според журналиста, а другата е инфантилизация, която е излязла наяве със скандала с илюстрациите на Любен Зидаров.

За Драго Симеонов думата на годината е „работа”, тъй като е получила много приложения през тези 12 месеца.

Що се отнася до международните събития, Нойзи отбеляза като особено важни умишлените пожари в Амазония, които определи като гангрена за планетата, а Драго Симеонов се спря на драматизма на боксовите срещи между Анди Руиз Младши и Антъни Джошуа, като определи дори Руиз за личност на годината заради необичайния път, който е изминал.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!