Остават броени дни до Коледа. Време е за подаръци и много коледно настроение. Усеща ли се коледният дух в столицата и достатъчна ли е празничната украса по улиците, за да допринесе за това провери екип на „Тази събота”.

Ако се чудите, къде да напазарувате за Коледа, то непременно трябва да отделите време за списъка на "Форбс" за най-добри коледни базари в Европа.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред избора им са не толкова популярни градчета като Познан в Полша, Колмар и Метц във Франция, Бат в Англия и естонската столица Талин. Къде обаче се нарежда София сред другите европейски столици по градска коледна украса?

Коледната украса се променя всяка година и се влияе от модните тенденции. Дизайнерът Соня Атанасова от години прави декорация за сгради и улици не само в столицата, но и за други градове в страната.

Снимка: btvnovinite.bg

"Въпреки традициите, коледната украса е все по-цветна и по-лъскава. Не е задължително да има само коледни звезди или само червени и зелени топки. Съчетанието на червено и бяло е много модерно за сезона, както и съчетанието на зелено с розово. Не виждаме много украсени улици, не виждаме много лъскави неща, но пък има безкрайно много добре украсени сгради. Всички говорим колко е красив Париж по време на Коледа. Но аз като професионалист мога да кажа, че на Шанз-Елизе дърветата не са по-добре украсени от дърветата пред НДК”, казва Соня Атанасова.

Снимка: btvnovinite.bg

"Не се чувствам добре, когато хората казват какви украси има по света. Да, има много украси по света, но предвид бюджетите, с които ние разполагаме, смятам, че България е на първо място по коледни декорации. Там говорим за хиляди пъти по-голяма украса”, казва още дизайнерката.

С какъв бюджет разполага Столична община, за да изпълни ангажимента си за коледна украса на града?

"По принцип всички събития, които са включени, плюс коледната украса - това са над 300 000 лв. годишно. Като тук включвам всичко, посветено на Коледа, концерти, театрални спектакли, монтажите и демонтажите. Няма отделно перо, което да е само за коледна украса”, обясни Ангел Иванов от Столична община.

Снимка: btvnovinite.bg

"Към момента коледната украса се реализира с общински средства. Тази година купуваме 3 километра стрингове за коледната украса, така че това е новото в момента. Тази година за първи път украсихме градинката пред „Св. Седмочисленици”. Предвиждаме и Докторската градина да е украсена до края на седмицата, както и площад „Славейков”, допълни Иванов.

"Локациите ги избираме по това дали са харесвани от хората, дали има трафик по тях и обичайно това са любимите места на хората в София”, каза още той.

Снимка: btvnovinite.bg

Коледната украса се поставя от 1 декември и стои до 15 януари. В този период тече и конкурсът на Столична община "Да украсим София за Коледа", в който може да се включи всеки, за да допринесе за духа на празника и да спечели една от трите парични награди.