„Политиката на държавата и служебното правителство е да намери пресечните точки как доходите от труд да растат и да няма работещи бедни“, заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев в „Тази събота“.

По думите му в момента се работи по разчети и се обсъждат варианти за увеличение на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2022 г., но не уточни за какви суми става въпрос. 

В петък дългия социален мир бе нарушен, след като работодателите напуснаха срещата в МС, за да не бъдат "овикани" от синдикатите, които настояват минималната работна заплата да се повиши на 764 лв. от 1 януари догодина. КНСБ пък заплаши с национален протест.

„Не мога да кажа в момента каква ще бъде позицията на държавата за минималната работна заплата. Действително вчера беше нарушен добрият тон на социалния диалог. Искам да отбележа, че размерът на минималната работна заплата се определя след консултации между работодатели, синдикати и държава. С размера на минималната работна заплата са свързани редица плащания в държавата. Така че той е основополагащ за приходната и разходната част на бюджета“, каза Донев.

Социалният министър отбеляза, че проектът за размера на минималната работна заплата ще бъде определен и ще бъде заложен в проекта за бюджет 2022 г. и представен на новоконституираното Народно събрание, а то вече ще реши дали тя да бъде такава.

Гълъб Донев е категоричен, че не се плаши от национален протест на синдикатите. Според него най-важно е да се възстанови диалога между социалните партньори.

Доходите на пенсионерите трябва да се повишават, но трябва да имаме предвидимост на това увеличение, каза Донев.

Дали добавката от 120 лева обаче ще остане трябва да реши следващото народно събрание, отбеляза служебният вицепремиер.

Що се отнася до вдовишките пенсии, Донев отбеляза, че техният процент не е променян от 2010 г., но при преизчисление на пенсиите, вдовишките и наследствените също се преизчисляват, така че и при тях има увеличение. Промяна на процента обаче отново минава през гласуване на промени от социалния кодекс от парламента.

Помощите за отопление ще бъдат изплатени в средата не декември, а причината е, че кръгът на получаващите тези плащания е разширен и се дава възможност на хора, които досега не са кандидатствали за тях, да бъдат включени, обясни Донев.

„Не разделяме мярката 60/40. Това е универсална мярка за всички икономически сектори. Така че ако има сезонност в някои дейности като туризма, нормално е да има спад в плащанията за месеците, които не работят“, каза Донев

Вижте целия разговор във видеото.