Джамия, църква и синагога образуват нов център за поклонение в Абу Даби.
За футуристичното място, където религиите се преплитат. Въпреки че е напълно уникална, всяка сграда представлява куб с размери 30 на 30 метра.

Целта е да се насърчи толерантността и разбирането между различните религии.

Снимка: bTV

„Дом на Аврамовото семейство“ е междурелигиозен комплекс, който отваря врати през март тази година. Структурата е вдъхновена от трите аврамически религии – ислям, християнство и юдаизъм. Целта - да покаже техните прилики.

Преди 4 години един камък поставя основите на създаването на религиозния комплекс. Подписан е от представители на трите религии, включително папа Франциск.

Снимка: bTV

Църквата на Негово Светейшество Франциск е посветена на монаха от 13 век Свети Франциск от Асизи, на когото е кръстен настоящият папа.

Таванът е от дървен материал, препратка към историята за Ноевия ковчег, описана в Бибилията и в Корана. А дизайнът образува множество кръстове.

Снимка: bTV

Синагогата е първото специално построено еврейско място за поклонение в ОАЕ. Вдъхновена е от еврейския празник Сукот, който се празнува с изграждане на временни убежища. Идеята препраща и към конкретното минало на еврейската общност в Емирствата, която преди построяването на комплекса е използвала импровизирани синагоги.

Снимка: bTV

Джамията е ориентирана към Мека. Прозорците са направени от деликатна решетка. Целта – да регулира светлината и поддържа уединението.

В комплекса има и виртуална изложба, която включва елементи от трите религии. Църквата, джамията и синагогата са и туристически обект, отворен за посетители от цял свят.

Освен помещенията за поклонение за всяка религия, дизайнът включва и споделено пространство за сътрудничество и неформални срещи.