Доктор Насрула е лекар от Пирдоп, който от години лекува местните деца. По произход той е от Сирия, но се чувства напълно българин. Лекарят живее в България с прекъсвания вече 37 години, но въпреки това все още не може да получи българско гражданство.

След като завършва медицина в България, се жени за българка и заедно с двете им деца заминават за Сирия. Откъдето ги прогонват бомбардировките през 2013-та.

„Бях поканен тука в Пирдоп на трудов договор и оттогава работя тука. Тука наистина съм останал, защото много ми харесва, хората са супер тука в България. В интерес на истината аз се смятам наистина за българин, дошъл съм тук на 18 години.

Снимка: bTV

Доктор Насрула казва, че освен това е запознат и с българската поговорка - откъдето е жената, от там е и родата.

Неговата съпруга е цигуларката Лъчезара Димитрова. Двамата се запознават още като студенти и любовта между тях пламва в университетския стол.

„Аз бях ученичка в музикалното в Плевен, той беше студент по медицина и двете сгради споделяха общ стол. От дума на дума, от чиния на чиния и така 30 години“, спомня си Лъчезара.

Сега докторът е любимец на цял един град. Лекува грипове, настинки, пневмонии, дори онкоболни деца. Стои по цели нощи в отделението, казват майките в Пирдоп.

А жена му казва, че ако се върне в Сирия няма да може да се прибере повече в България, защото ще го мобилизират като лекар и няма да му дадат изходна виза.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!