Европейската организация по инсулти награди доц. Росен Калпачки, ръководител на Клиниката по неврология към болница "Света Анна" в София. Той не само е победител, но и първият българин, получил това отличие. Така наречената "диамантена награда" се връчва за цялостния му принос при лечението на инсултите у нас. 

„Усещането е невероятно. Това е годишната награда за вдъхновител на годината. Усетих, че наградата е заради хората, които са ми повярвали, заради моите ученици, заради моите последователи. Затова тя е толкова специална за мен“, разказа доц. Калпачки пред bTV.

Снимка: bTV

По думите му лечението на инсулти е работа, която се върши от минимум 10 души едновременно.

"В Спешното отделение за едно дежурство минават около 200 души. За ден приемаме 10-12 души в тежко състояние", обясни доц. Калпачки.

Той добави, че в първите четири часа след инсулта унищожената част от мозъка може до голяма степен да бъде възстановена.

Срещаме 67-годишната Роска Стоянова в Клиниката по неврология на болница "Света Анна" в София. Тук е вече четвърти ден. Всичко започва в една неделна сутрин с ясни симптоми.

„Усетих в дясната ръка изтръпване, побеляване, започнаха да ме боцкат иглички, все едно мина ток по цялата ми дясна половина до долу и доста се стреснахме“, разказа тя пред bTV.

Семейството ѝ я транспортира до болницата в Перник, но оттам я съветват да търси по-съвременно лечение в друга болница. И така стига до университетската болница "Света Анна".

„Като на сън ми беше идването долу в интензивното, в бърза помощ. Една купчина млади лекари ме посрещнаха, сложиха ме на легло, по-най бързия начин ме качиха в интензивното. С най-бърза скорост там ме поеха и включиха апарата за тромболизата. И сякаш потънах в друг свят, посъвзех се“, добави Роска Стоянова.

Тук прилагат на жената най-съвременното лечение на инсулт. Впечатлена е и от екипа - всички работят всичко. Дори не разбрала, че доц. Калпачки е началникът на клиниката.

"Много мил и много любезен. Дори случайно мина и беше изтекла системата и аз му се извиних, той ме пита да състоянието, аз поисках сестра да дойде да смени системата, а той не изчака сестрата, сам ми смени едната банка с другата. Това също е жест за мен“, каза още тя.

Макар да е била на ръба, Роска се чувства късметлийка, че е попаднала на правилното място.

„На целия екип благодаря от сърце, да са живи и здрави и нека всеки, който има подобни признаци на болка или на усещане, непременно да се обърне към този екип непременно“, добави тя.