От тази есен посетителите на кино "Влайкова" ще могат да гледат всички нови филмови заглавия с високо качество на картината и звука. Това става възможно благодарение на нов прожекционен апарат и екран, които поддържат дори 3Д технология.

Снимка: btvnovinite.bg

Само осем месеца бяха необходими на кинолюбителите, за да спасят от затваряне една от емблемите на София – най-старият действащ киносалон "Влайкова". Историята на това място като че ли винаги е белязана от възходи и падения.

Снимка: btvnovinite.bg

„На 26 ноември 1925 г. г-жа Мария Влайкова съобщава желанието си да завещае на Министерството на просвещението новостроящият се салон за устройване на ученически кинематограф, който след смъртта й да се използва за културно-просветни цели“, разказва актрисата Мая Новоселска.

Снимка: btvnovinite.bg

„През следващите години киносалонът е отдаван под наем на различни предприемачи. От 11 април 1936г. до 1 април 1940г. в сградата е настанен държавен ученически кинематограф“, продължава разказа Стефан Вълдобрев.

Снимка: btvnovinite.bg

„При бомбардировките над София на 29 срещу 30 март 1944г., салонът е уцелен от бомба и изгаря заедно с целия инвентар“, допълва историята на киносалона музикантът Васил Гюров. 

В последните години пречка в работата се оказва прожекционният апарат. Новите филмови заглавия се разпространяват само дигитално. А машината, която се използва до преди шест години, работи само с лента.

Снимка: btvnovinite.bg

„До 2014 г. се работеше с чешки машини от 70-те години. Филмите се прожектираха на две от тях, по време на филма се сменяха ролките. Качват се ролки, минава през определените места лентата. Интересно е, но вече няма как такова нещо да се ползва, обяснява Цветелина Сярова от кино "Влайкова" . 

Над 400 дарители обединяват усилията си и успяват да съберат голямата сума нужна за закупуването на нова машина. А само за няколко дни Цветелина вече се е научила да работи нея.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е бъдещето на киното. Днес вече показваме абсолютно всички заглавия, които излизат в България. Дълго време работих на импровизираната техника, с която прожектирахме последните 5 години. Имам някаква представа как се случват нещата. А това тук е компютър и човек с техническа грамотност може да се обучи много по-лесно, отколкото на старите машини“, казва Цветелина.

А за да бъде наистина модерен един киносалон в наши дни, няма как да не използва най-новите технологии.

„Вече имаме и 3Д екран, благодарение на който качеството на всяка прожекция е в пъти по-добро. Съвсем скоро започваме да използваме тази технология, което ще бъде една малка част от нашата програма. Все още има зрители, които предпочитат малко по-старомодното кино и не държат толкова на ефектите, а на качеството на самия филм“, споделя Цветелина. 

Така близо един век по-късно малкото кино в центъра на София отваря нова страница в историята си и ни доказва, че когато в една кауза е вложена много любов, тя е обречена единствено на успех.