В село Воден, недалеч от турската граница, се случва едно малко по-различно “Лебедово езеро”. Група млади артисти, показват, че животът на село е танц с кауза.

Казват, че всичко във Вселената има ритъм и всичко танцува. Танцува своя собствен забързан танц и често не иска да се завърне към корените. Но понякога точно в най-забързания ритъм се появява нов, неочакван хореограф, който променя посоката на танца и ни отвежда в Странджа...при Стефи, Иван-Александър и децата на село Воден.

Тя е един от най-изявените хореографи по съвременен танц в България, той създава творчески пространства в столицата, а те просто очакват някой да отвори залата в читалището. 

„Ние си дойдохме тук, защото много ни харесва да живеем, освен това и като се случи корона вируса си казахме, перфектно се подредиха нещата. Миналата година си направихме къщата за живеене, сега нямаме и какво да правим София. Като Стоянка ни писа, че тя е новият кметски наместник, просто си казахме това е знак – отиваме си на село“, каза Иван.

Новият кметски наместник на Воден, Стоянка Чакърова, казва че с  малки усилия и малки крачки има начини да се случват много неща. „Разбирателство, идеи, аз, Иван, Алекс, Стефи, Заедно мислим и заедно вървим по един много добър път. Питахме я какво иска да направи и тя каза,: „Искам да почистя селото“. Ние казахме: „Искам да се включим в това“ и така лека полека, заедно организирахме събитие след събитие, в които най-много участие взеха децата. Примерно, първо направихме кутията за дарения“, допълни Стоянка. 

„В парка има една отворена сцена и точно до тази открита сцена има футболно игрище – и момчетата играят футбол, момичетата бяха на сцената. И аз отивам при тях, защото на мен това ми е интересно и ги гледам, че танцуват, измислили са си някакви танци, бяха си пуснали едни видеа с класически балет и търсят и класическа музика, за да танцуват, балетна музика. И се сетих, че всъщност сестра ми е балерина и така сестра ми Калина дойде на гости, и организирахме две седмици, всеки ден балет с тях“, уточни Стефи.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Калина Георгиева разказа, че за нея е било много различно да преподава на децата от воден, защото били изключително постоянни. А когато виждат ентусиазма на Стефи и Иван, част от трупата на театъра стяга багажа, сбогува се с обхвата и идва да репетира по проект тук.

И така напълно естествено се случва и инициативата „Остави се да си Воден“, която за няколко месеца успява да промени целия мини свят около танцуващите деца. Скоро голяма промяна ще настъпи и в живота на Стефи и Иван-Александър, двамата очакват първото си дете и нямат търпение да го отгледат във Воден, заедно със Стоянка, актьорите от театъра и всички малки танцуващи приятели. 

Снимка: btvnovinite.bg

Новият социално отговорен проект „Добрият пример“ на bTV Media Group популяризира целогодишно инициативите, които доказват, че доброто се случва навсякъде около нас и има силата да променя света всеки ден, благодарение на всяко индивидуално усилие. Той е естествено продължение на емблематичната инициатива „Да изчистим България заедно“, като основният фокус отново е насочен върху личната отговорност - към природата и околните, и приноса в грижата за бъдещето и възпитанието на децата.