Засилени мерки за сигурност има в македонската столица Скопие преди честванията на 151 години от рождението на революционера Гоце Делчев.

В навечерието на днешния ден България и Северна Македония стигнаха до споразумение за безпроблемно честване на годишнината.

Екипът на bTV не успя да стигне до гроба на Гоце Делчев, където ще бъдат положени цветя и венци, защото полицията го спира доста по-рано, въпреки че два пъти се е акредитирал.

Снимка: bTV

Районът е отцепен, има пропускателен пункт, а преди малко преминава голям автобус, пълен с полиция.

Църквата „Свети Спас“, в която днес ще се проведат честванията за паметта на героя, се намира в по-високата част на града. Улицата, която води до нея обаче е затворена от два дни. Поставени са и метални заграждения.

През последните три дни до църквата не са допускани както граждани, така и представители на медиите. Полицейското присъствие е изключително засилено.

Очаква се днес тук да пристигне и българска делегация, оглавена от вътрешния ни министър Иван Демерджиев, който ще положи венец в памет на Гоце Делчев.

По-рано ще има и македонска делегация, оглавена от премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Снимка: bTV

Двете делегации няма да се засекат. Македонските медии съобщават за малък протест, проведен снощи, който е бил точно преди отцепаната улуца, отвеждаща към гроба на Гоце Делчев. Той е бил патриотичен, дори антибългарски. Преминал е обаче съвсем спокойно.

bTV има информация, че на границата със Северна Македония няма да бъдат допускани определени лица. Граничните полицаи имат изготвен списък.

Патриотичните партии в България, техни симпатизанти и политически лица имат готовност да пътуват до Скопие, без обаче да имат организиран транспорт.