Засегнати ще са 7 души след смъртта на двама пациенти с коронавирус в пловдивската болница „Свети Георги“ заради липса на човещина, професионализъм и отношение към пациента. Това каза директорът на лечебното заведение проф. Карен Джамбазов, след като стана ясно какви ще са наказанията след фаталното чакане на стълбите. 

Освен двамата мъже, в новото COVID отделение битката за живота губи и трети мъж, разказа неговата дъщеря, също разкарван от клиника в клиника.

Лекар, двама санитари, шофьорът на линейката, оставила двамата пациенти на студа, както и административен ръководител са освободени. Двама души са с предупреждение за уволнение.

„Всичко друго може да приемем, основният проблем е човещината и отношение към пациентите, това е непростимо, поради тази причина, излезе комисията със заповед и 7 души ще са засегнати“, каза проф. Джамбазов.

Той поясни, че от деня на сигналите е започнала проверка в болницата.

Това, което се е случило в детайли, е проявяване на непрофесионализъм по конкретния случай. „Свети Георги“ не отказва прием и лечение в най-тежките случаи –една от големите болници в България сме, разкриваме легла, обясни проф. Джамбазов.

"Пациентите са били преместени, за да може и други да получат медицинска помощ. Проблемът е кой и как ги е преместил“, каза още директорът на лечебното заведение.

Областният управител Дани Каназирева определи трагедията в болницата като недопустима и заяви, че има 20 здравни заведения, които са подложени на напрежение, но има легла.

Големият проблем е липсата на персонал, поясни тя.

Хоспитализирани са близо 900, постоянно поетапно разкриваме легла – 924 засега са и 90 интензивни в тях. Всички болници са ангажирани- частни, държавни и общински, каза още Каназирева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!