Седем служители на пловдивската болница „Св. Георги“ имат вина за скандалния случай с двамата починали пациенти, оставени да чакат на стълбите пред COVID отделение на лечебното заведение.

Това е показват първите резултати от вътрешна проверка, според която те са допуснали  нарушения на реда за обслужване на пациентите и оказването на медицинска помощ. 

В ход е процедура по уволнението на един административен ръководител, един лекар, двама санитари и един шофьор на линейка. Издадени са и две заповеди за наказание „Предупреждение за уволнение“. 

Вътрешната проверка по случая продължава, тъй като има още въпроси и обстоятелства, които подлежат на допълнително изясняване. 

От днес в болницата се въвеждат по-строги мерки за съгласуване на преместванията на пациенти от един стационар в друг.

Междувременно започна проверка и по сигнал за трети починал пациент от същото отделение. Костадин Семерджиев почива преди два дни в болница „Св. Георги“, след като е бил прехвърлен там от Инфекциозната болница, разказва опечалената, която е медицинска сестра в Лондон.

„С баща ми се чух няколко пъти, дишането му беше лошо, на кислород, опитвал се е да повика от стаята много пъти лекар, сестра, санитар - да му обърнат внимание, което не е получавал. Успях да се свържа с някакъв колега, който ми обясни, че баща ми има пневмония. Нито на него беше обяснено защо го местят, никой не се опитата да се свърже с близките защо е преместен“, обясни Диана Финч.

Дъщерята на починалия мъж разказва, че е правила многократни опити да се свърже с лекари от новоразкритото отделение, за да получи информация за състоянието на баща си, но телефонът е бил затварян. Преди да бъде приет в Инфекциозната клиника, на мъжа е бил отказан прием в друго лечебно заведение. От Областният щаб извършиха спешна проверка. За този случай също ще се извърши вътрешна проверка, а резултатите ще бъдат предадени на разследващите органи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!