Необходими са системи за локализиране на изгубили се в планината, не може само мобилните оператори да се ползват. Това каза директорът на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Емил Нешев, след като седмица продължaва издирването на сноубордиста, който изчезна в Рила миналата неделя.

"Проведохме среща в МВР и стигнахме до извода, че подобни системи трябва да се закупят с помощ от държавата, но не е ясно кога ще се случи това", добави спасителят.

Нешев обясни и за какви точно се говори в средите на планинските спасители.

„Едната е авиационна и тя се поставя на борда на хеликоптера, за да може да се облети голям райони и да се локализира бързо изгубеният. В България нямаме вертолет, но има възможност да се използва такава система. Подобна техника е хубаво да е на разположение на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, но струва не малко пари – от 80 до 500 хиляди евро. Другата система вече е при спасителя и позволява чрез антена в обхват до 1 км да се локализира мобилното устройство на терен и струва около 150 хиляди евро“, обясни Нешев.

Той добави и че до 4 месеца на тел. 112 също ще се направи така, че като звънне някой - да може да се локализира телефонът му за по-бързо намиране.

Относно локализирането с помощта на мобилните оператори освен тромавата процедура по получаване на разрешение, Нешев добави и че в планината обикновено обхватът е лош, а в случая е имало и само една клетка.

"Много трудно се прави триангулиране така. Може само примерно да се разбере къде е устройството от едната или другата страна на билото", добави Нешев.

Той предупреди и любителите на зимната планина, че ще има лавинна опасност в следващите дни заради затопляне на времето.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!