Продължава издирването на изчезналия в Рила сноубордист. През нощта служители на мобилния оператор са дошли на място, за да локализират телефона му.

„Снощи в 23:30 ч. успяхме да локализираме мястото. Това е в така наречения „Американски улей“. Заради голямата лавинна опасност на това място решихме да прекратим акция временно и съгласно прогнозата за времето в четвъртък или петък да я подновим“, съобщи Красимир Стоянов от ПСС.

Дълбочината на натрупването на снега в лавинния конус е между два и четири метра. Сноубордистът „теоретично може да се намира на 3 метра под снега“, казва Стоянов.

"Сноубордистът е локализиран толкова късно, защото чисто юридически въпросът е много сложен, което за нас е непонятно. Добри хора ни помогнаха, за да се случи това“, заяви Стоянов.

„Въпросът е в регулациите на всички тези действия, които трябва да бъдат извършени, а те са много сложни от моя гледна точка - разрешение от прокуратура, работа на полиция, работа на регулатора, който се занимава с телекомуникациите. Да не говорим, ако искаме данни от „Гугъл“. Това изисква юридическа помощ и документи, които реално да бъдат подписани. Представете си – ние сме на терен и да се занимаваме с това, няма как да се случи. Затова искаме това да се регламентира законово“, каза спасителят.