През изминалите седмици станахме свидетели на неколкократни заявки за явяване на детектор на лъжата.

На 8 юни четирима министри от „Има такъв народ“ (ИТН) напускат заседанието на Министерския съвет.

Първи да се подложи на детектор на лъжата предложи Станислав Балабанов от ИТН. Поводът – бележка по негови думи с почерка на премиера Кирил Петков – план за евроинтеграцията на Северна Македония.

„Може да се стигне до детектор на лъжата заради тази бележка. Аз съм готов да застана“, заяви в предаването „Лице в лице“ на bTV Балабанов.

След това заявка да се подложи на детектор на лъжата даде председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов във връзка с парите за ремонти на пътищата, станали причина четирима министри на партията да напуснат заседанието на кабинета, а после и Слави Трифонов да оттегли формацията от управляващата коалиция.

Разцеплението в ИТН не закъсня. Пет дни по-късно петима членове напуснаха партията, за да подкрепят коалицията. Сред тях и министърът на спорта в оставка Радостин Василев.

„Понеже на господин Трифонов и на екипа му е любимо да се подлагат хората на полиграф – някои от тук са минавали полиграф. Искам публично да се подложим на детектор на лъжата – всички ние дали сме взимали и една стотинка за това, което правим в момента. Но го каня, каня и господин Тошко Йорданов… те да кажат дали получават финансови облаги до тук във връзка с ангажименти към структури, които са обладали нашето МРРБ. Всъщност заради това министерство пада държавата“, заяви на брифинг Василев.

В отговор на това изявление брифинг даде Тошко Йорданов и пусна запис, на който спортния министър агитира депутата Христинка Иванова също да се отцепи и дори я заплашва, че ще се наложи да се откаже от депутатското място. Тя пък казва, че е готова да се върне на село.

Тестове за лоялност и детектор на лъжата се оказват честа практика в партията на Слави Трифонов. „Чувала съм от колеги, че са подлагани, но никакви последици е нямало след това“, каза Ива Митева от ИТН.

Не се чу обаче някой от далите заявка за полиграф да се е явил на такъв тест.

Вижте как коментираха поведението на трима политици – Радостин Василев, Тошко Йорданов и Христинка Иванова, криминалният лингвист Христина Шушков и криминалният психолог Тодор Тодоров!