9 май e денят, в който отбелязваме победата над фашизма, а в центъра на София отново ще премине "Безсмъртният полк" на потомците на героите на Втората световна война.

Снимка: Ладислав Цветков

Маршът вече започна, а стотиците събрани хора тръгнаха от Паметника на Незнайния воин, продължават по бул. „Цар Освободител“ и трябва да стигнат до Княжеската градина, където е Паметникът на Съветската армия.

„Трима души от моето семейство са загинали във войната, изкарал съм цялата блокада в Ленинград, нямаше вода и отопление, имаше глад и студ. Това трябва да се помни, за да няма този ужас, който сме изживели. най-страшното и най-безумното в живота е войната“, разказва Игор Завялов.

Повечето от участниците в него носят портретите на своите роднини - войници, партизани, ветерани на труда и войните.

Снимка: Ладислав Цветков

„Това е моята кръв и памет, моите роднини са воювали против фашизма, аз няма да предам никога тяхната памет“, добавя Кристина Симеонова.

Снимка: Ладислав ЦветковШествие имаше и в други градове в страната. В Добрич "Безсмъртният полк" стигна до паметника на загиналите в заключителния етап на  Втората световна война, където се вля в общоградското поклонение по повод Деня на победата и Деня на Европа.