Вече месеци наред обществото ни се лута между истините и лъжите за Закона за социалните услуги. Напрежението стигна до там, че се създаде приказката за лошия торбалан – социален работник, който ходи вечер из къщите и краде децата. В много градове в България родители излязоха на протести, за да изразят недоволството си от проекта за Национална стратегия за детето.

Българската социална система връща децата в семействата, а не ги отнема, заяви в „Тази събота“ социалният министър Деница Сачева.

„Това, което се случва в момента, е една смесица от недоверие, страхове и практически опит, който имат някои български граждани, които живеят в чужбина и механично пренасят негативния си опит в България. У нас има български модел на социална политика, който се основава на работа със семейството“, обясни Сачева.

По думите й, когато има дете в риск, на първо място винаги се работи с биологичното семейство. Към крайна мярка на извеждането на детето от семейството се преминава едва тогава, когато всички останали опции не работят. Министър Сачева уточни, че винаги това става със съдебно решение.

Тя бе категорична, че няма стратегия, в която всички деца да се обявяват в риск и по думите й това са несъстоятелни твърдения, които целят да засилят страховете на хората.

Относно случая в Германия, при който 7-месечно бебе бе отнето от родителите му заради съмнения за родителска небрежност, Деница Сачева обясни, че по случая работи МВнР.

„Държавата следи изключително внимателно този случай. Държавната агенция за закрила на детето, съвместно с колегите от МВнР и Министерството на правосъдието, се обмисля разработването на механизъм, с който бихме могли да подкрепяме наши сънародници, които имат проблеми със социалните системи в други държави“, поясни социалният министър.

Сачева каза още, че „покрай митовете и легендите“ не се говори за сериозните теми.

„Една от тях е, че в България има остър недостиг на социални работници. В момента на терен работят около 4000 души. В рамките на следващите няколко години ние ще имаме нуждата от поне още толкова. Трябва да спрем да демонизираме социалните работници, защото много от тях вече не могат да изпълняват своите задължения. Те са притеснени от това, че давайки човеколюбие, отсреща срещат човекоядство“, каза министър Сачева.