Безпрецедентни са мерките за сигурност в Скопие днес, когато се отбелязват 151 години от рождението на ревлюционера и лидер на ВМРО Гоце Делчев.

Целият периметър е отцепен от полицаи, охранява се усилено, а в небето кръжи и хеликоптер.

Около гроба на Гоце Делчев не се допускат хора и до него не могат да достигнат нито медии, нито свободни граждани. Поставени са множество метални заграждения.

„Разбунихме мистерията дали има българска делегация в Скопие. Да, има такава. Вчера аз вечерях с колегата ми от Северна Македония, който знаеше, че пристигам. Посрещна ме и се отнесе подобаващо към нас. Ясна програма за честванията не е представена, но очакванията са всичко да протече спокойно. Искаме да изчакаме сънародниците си, които ще пристигнат от България и заедно да поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев“, коментира пред bTV вътрешният министър Иван Демерджиев, който е начело на делегацията ни. С него е и здравният министър Асен Меджидиев.

"Силно се надявам, че следващия път заедно ще поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев. Предложих това да се случи и днес, но то не се възприе от македонската страна. Вярвам, че следващата година няма да е така“, каза Демерджиев.

„В края на деня ще разберем дали има български граждани, които не са били допуснати на границата. До момента никой не се е свързвал с мен“, посочи още той.

Тази годишнина е съпроводена с ново напрежение между България и Северна Македония заради пребития преди две седмици в Охрид българин Християн Пендиков. Този акт на агресия срещу него за пореден път повдигна въпроса за правата на сънародниците ни в западната ни съседка.