Нито един човек от ГЕРБ, който е бил министър досега, няма да бъде сред имената в проектокабинета „Габриел“, каза в интервю за предаването „Тази неделя“ Делян Добрев от ГЕРБ.

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще върне утре на президента Румен Радев изпълнен първия мандат за съставяне на редовно правителство. Имената на министрите ща станат ясни на церемонията.

„Не мога да кажа кои ще са министрите. Мога да кажа кои няма да са, мога да кажа какъв ще бъде профилът на министрите. Профилът ще е експертен, кабинетът ще бъде с ограничен мандат. Няма да бъдат включени ярки политически фигури“, уточни Добрев.

По думите му ГЕРБ продължава да търси по-широка подкрепа за това проектоправителство, освен заявената вече от ДПС и „Има такъв народ“ (ИТН). С подкрепата на ДПС и ИТН се събират 116 гласа, а са нужни минимум 121, напомни депутатът от ГЕРБ.

По думите броят на експертите от подкрепящите партии ще бъде разпределен пропорционално на боря на депутатите в съответната партия – ГЕРБ ще има между 13 и 15, ДПС – между трима и петима, а ИТН – двама.

Гледайте целия разговор във видеото!