ГЕРБ ще предложи кабинет и имена на министри. Решението обяви в Народното събрание номинираната за премиер Мария Габриел, въпреки отказа за подкрепа от ПП-ДБ и БСП.

Преговорите за кабинет навлизат в нова фаза, обявиха носителите на първия мандат ГЕРБ-СДС. В рамките на тази фаза вече освен за политики и приоритети ще се говори и за конкретни имена на бъдещи министри. Със сигурност ще изпълним мандата, обяви Мария Габриел.

А Борисов допълни, че ако няма кабинет с първия мандат, няма да има нито с втория или третия. На този фон - ПП-ДБ потвърдиха позицията си - без подкрепа за първите. А единственият шанс за редовно правителство, което ще ни спести шести поредни избори, е вторият мандат.

Въпреки че получиха два пъти „не“ от ПП-ДБ и от БСП, ГЕРБ ще върнат на президента папката пълна с имена на министри.

„Ще изпълним мандата и ще дам имена. За мен сега е дошло време да преминем към следващ етап – подкрепа за правителство с първия мандат с ясни теми и приоритети, експертно правителство за една година, вече ще си говорим за имена и състав на Министерски съвет“, каза Мария Габриел
Номинирана за премиер от ГЕРБ-СДС.

Лидерът на ГЕРБ потвърди позицията на партията - ако не стане с първия мандат, няма да стане нито с втория, нито с третия. А от ПП и ДБ вече гледат към своя ред за папката.

„Ние сме готови да поемем управление, необходимо е да продължат преговори. С всички ще говорим, но няма да правим коалиция“, каза Николай Денков ПП-ДБ.

„Чисто аритметически ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ са повече от 140, нещо не мога да разбера логиката на ПП-ДБ. Българският народ казва на политиците с диалог да сформирате отговорно мнозинство“, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

БСП днес обясниха защо са се изтеглили от преговорите с ГЕРБ.

„Не може да се съгласим с антисоциални мерки. Не сме съгласни България да участва в чужди геополитически игри. Ако третият мандат е при нас, ще постъпим отговорно“, каза Румен Гечев от БСП.

А ИТН смятат, че е необходимо стабилно управление.

„Хората виждат лутане и се търсят оправдания да няма кабинет. Народът има телефона на политиците и може и да им звънне“, каза Ивайло Вълчев от ИТН.

Борисов каза и как в партията са взели решението да искат оставка на Гешев

„Взе го решението Мария Габриел с подкрепата на цялата парламентарна група“, обясни лидерът на ГЕРБ.

От ПП-ДБ започват консултации за конституционни промени.

Междувременно месец след началото на парламента работата най-накрая може и да потръгне или поне в правна комисия. Днес ГЕРБ изпълниха своята част от джентълменското споразумение. И подкрепиха на ротационен принцип за председател Стою Стоев от ПП-ДБ. На база на това споразумение за председател на НС беше избран Росен Желязков.