Сдружение „Хайдути“ е подготвило специален дар за жителите на Кюстендил – реконструирана носия на последния български хайдутин Ильо Войвода. Тя е изработена от майстора на хайдушки носии Иван Тонев-Гърбача и ще бъде дарена на Регионалния исторически музей. 

Градът не е избран случайно – Ильо Войвода живее в Кюстендил след Освобождението. Носията е възстановена по снимки от 1867 г. 1869 г. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Използвали сме две снимки, които Ильо Войвода си е направил в Белград, в студиото на Карастоянов. Това ни беше отправната точка, тя е изработена ръчно, както са правили майсторите преди 150 години. Отне ми малко повече от месец. Орнаментиката почти не се среща в нашата етнология, състои се от антерия, фустанела и тузлуци“, обясни създателят на носията Иван Тонев-Гърбача. 

Тихомир Стоев от сдружение „Хайдути“, разказа, че идеята им хрумва, след като видели досегашната носия на Ильо Войвода, която била изложена в музея в Кюстендил. По думите му тя не отговаря по автентичност на дрехите, които е носел революционерът.

Носията ще бъде официално представена пред жителите на Кюстендил днес в 14 ч.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!