Обичайно преди настъпването на зимата ние – българите, си подготвяме зимнина – от консерви през компоти и разбира се домашно вино и ракия. Българката Любка и англичанинът Робърт обаче си правят домашна бира.

Любка е графичен дизайнер, а Робърт от дълги години се занимава с кафе по целия свят. Запознават се преди близо 15 години във Варна по време на работен ангажимент. Любовта помежду им пламва на по-късен етап и Любка заминава за Великобритания. 

„Времето, в което аз попаднах в Англия, не беше никак приветливо. Англичаните не бяха така отворени към българите като цяло. Беше ми много трудно да пробия в това, с което се занимавах по принцип. Не ми харесваше животът там“, обяснява Любка Хенри.

„Преди света на бирата, бях в света на кафето и тя ми купи подарък, който гласеше „изкуството на варенето“. Аз се засегнах, защото знаех как се вари всичко – всяко кафе, как да направя кафе или чай. Отворих кутията и вътре пишеше, че става въпрос за варенето на бира. Никога не се бях замислял затова. Две седмици по-късно опитах бирата, моите приятели казаха „направил си „боза“… ха ха ха… беше ужасна, но започнах да се упражнявам“, споделя Робърт Хенри.  

„Когато си идвахме в България, едно от летата се замислихме дали да не си направим бира докато стоим тук. Установихме, че това не съществува все още и видяхме във варената на бора добра бизнес възможност. Затова се захванахме с нея“, допълва го Любка Хенри.

Семейство Хенри заменя Лондон със Стара Загора и превръщат един необичаен подарък в кариера. Вече 10 години привличат хиляди любители на бирата и ги учат как да си направят кехлибарената напитка.

„Когато започнах да правя бира, се превърнах в маниак – обсебен от нея. Прекарах близо шест месеца пред екселските таблици , където събирах всичката информация, различните параметри за всички съставки. Това определяше наличието на алкохол и го използвах, за да направя всички бири самостоятелно“, разказва още Робърт Хенри.

„Започваме нашата консултация с черната дъска, която сме изрисували, за да обясним процеса. Предлагаме всичко – от оборудването до съставките, всички възможни суровини. В началото бяхме изцяло насочени към домашната пивоварна. Впоследствие започнахме да работим с доста български пивоварни и малки производители на различни крафт напитки – доставяхме суровини, малц, почистващи препарати“, обяснява Любка Хенри.

„Не се опитваме да впечатлим никого, а само да ги вдъхновим. Идеята на това, което правим, никога не е била да ви покажем колко способни сме ние, а само да ви помогнем да се впуснете в приключението, наречено правене на бира. Това е държава, където хората правят лютеница. Прибираш се у вас – мирише ти на зеле от долния етаж. Хората правят вино, правят ракия. Те могат да си направят и бира. Не е невъзможно, много е лесно, просто трябва да знаят какво да направят“, пояснява Робърт Хенри.

С над 20 различни рецепти, вдъхновени от видове бири от целия свят – Любка и Хенри помагат на всеки любител на разхлаждащата напитка, да се запознае с процеса на приготвянето ѝ. А като най-важен елемент за сполучливата бира, посочват стерилизатора. „Ако не стерилизираш и почистваш цялото си оборудване качествено, ти няма да направиш бира, а боза“, категоричен е Робърт Хенри.