Обичайно преди настъпването на зимата ние – българите, си подготвяме зимнина – от консерви през компоти и разбира се домашно вино и ракия. Българката Любка и англичанинът Робърт обаче си правят домашна бира.

Любка е графичен дизайнер, а Робърт от дълги години се занимава с кафе по целия свят. Запознават се преди близо 15 години във Варна по време на работен ангажимент. Любовта помежду им пламва на по-късен етап и Любка заминава за Великобритания. 

„Времето, в което аз попаднах в Англия, не беше никак приветливо. Англичаните не бяха така отворени към българите като цяло. Беше ми много трудно да пробия в това, с което се занимавах по принцип. Не ми харесваше животът там“, обяснява Любка Хенри.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

„Преди света на бирата, бях в света на кафето и тя ми купи подарък, който гласеше „изкуството на варенето“. Аз се засегнах, защото знаех как се вари всичко – всяко кафе, как да направя кафе или чай. Отворих кутията и вътре пишеше, че става въпрос за варенето на бира. Никога не се бях замислял затова. Две седмици по-късно опитах бирата, моите приятели казаха „направил си „боза“… ха ха ха… беше ужасна, но започнах да се упражнявам“, споделя Робърт Хенри.  

„Когато си идвахме в България, едно от летата се замислихме дали да не си направим бира докато стоим тук. Установихме, че това не съществува все още и видяхме във варената на бора добра бизнес възможност. Затова се захванахме с нея“, допълва го Любка Хенри.

Семейство Хенри заменя Лондон със Стара Загора и превръщат един необичаен подарък в кариера. Вече 10 години привличат хиляди любители на бирата и ги учат как да си направят кехлибарената напитка.

„Когато започнах да правя бира, се превърнах в маниак – обсебен от нея. Прекарах близо шест месеца пред екселските таблици , където събирах всичката информация, различните параметри за всички съставки. Това определяше наличието на алкохол и го използвах, за да направя всички бири самостоятелно“, разказва още Робърт Хенри.

„Започваме нашата консултация с черната дъска, която сме изрисували, за да обясним процеса. Предлагаме всичко – от оборудването до съставките, всички възможни суровини. В началото бяхме изцяло насочени към домашната пивоварна. Впоследствие започнахме да работим с доста български пивоварни и малки производители на различни крафт напитки – доставяхме суровини, малц, почистващи препарати“, обяснява Любка Хенри.

„Не се опитваме да впечатлим никого, а само да ги вдъхновим. Идеята на това, което правим, никога не е била да ви покажем колко способни сме ние, а само да ви помогнем да се впуснете в приключението, наречено правене на бира. Това е държава, където хората правят лютеница. Прибираш се у вас – мирише ти на зеле от долния етаж. Хората правят вино, правят ракия. Те могат да си направят и бира. Не е невъзможно, много е лесно, просто трябва да знаят какво да направят“, пояснява Робърт Хенри.

С над 20 различни рецепти, вдъхновени от видове бири от целия свят – Любка и Хенри помагат на всеки любител на разхлаждащата напитка, да се запознае с процеса на приготвянето ѝ. А като най-важен елемент за сполучливата бира, посочват стерилизатора. „Ако не стерилизираш и почистваш цялото си оборудване качествено, ти няма да направиш бира, а боза“, категоричен е Робърт Хенри.