Младият шеф готвач Дени Сърдоч е роден и израснал на хърватския остров Крък. Той е първият готвач в Хърватия, носител на звезда „Мишлен“.

Дължи любовта и страстта си към готвенето на своята баба, която го вдъхновява за избора на професия.

Работил е в едни от най-добрите ресторанти в света. През 2018 г. хърватското издание на международния ресторантьорски справочник Gault&Millau го отличава с наградата „Млад талант на годината“.

Стилът му на готвене съчетава модерни и традиционни елементи, с италианско и френско влияние.

Но основният източник на вдъхновение остава вкоренен в средиземноморското му наследство.

 

„Нека кажем, че храната е прекрасна, но концепцията – просто да вземеш най-добрите съставки в света и до там. Моят ресторант например е само хърватска кухня, само хърватски съставки, и най-вероятно сме единствените в Хърватия, които го правят на това ниво“, казва младият готвач.

Сърдоч използва само вносни подправки, всичко останало – плодовете, зеленчуците, месото, млечните продукти, рибата, са от Хърватия.

„Това ни прави напълно различни, това е нашата концепция – взимаме от всички малки производители“, допълва готвачът.

Неговите готвачи стажуват дълго време. Има един месец, в който ресторантът е затворен, и всеки отива в различен ресторант, за да се учи на нови техники.

„А когато се върнем и сме заедно в ресторанта, тогава имаме много повече знание, защото много глави са по-умни от една. Вдъхновяващо за нас е да видим различните култури и различната храна“, казва още Дени Сърдоч.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK