Нашето Черно море е даденост, която ни дава възможност не просто да съзерцаваме тази красива природна даденост, но и да се понесем по вълните, за да усетим неговата сила.

Имаме ветроходци, които са ни прославили по света, а да плаваш в Черно море е вълнуващо занимание.

„България е на море. Едно много хубаво море и не е лесно за плаване, каквото е Средиземно море. Изисква повече умения и може би смелост, но веднъж когато започваш да караш, реално може да караш навсякъде, защото условията тук наистина са по-предизвикателни, отколкото в други морета“, посочи Маргита Алексова, специалист по чисти води.

„Няма средно положение. Или се отказваш, или продължаваш. След първото ми качване на регата и каране и една голяма буря си бях казала, че се отказвам и повече няма да се кача, но така се случи, че трябваше да остана. Когато ни хвана хубавото време и този набор от вятър и хубави условия, не се отказах“, подчерта тя.

Снимка: Ладислав Цветков

„Бих казала на хората да не се отказват, а да се осмеляват. Това е нещо различно и интересно, което може би ще им хареса“, допълни Маргита Алексова.

Нашето Черно море ни дава чудесни възможности да излезем от зоната си на комфорт. Единственото, което може да направим, е да се възползваме и да го направим.

„Поне на мен и приятелите, с които плаваме, изключително много ни харесва. Дори и днес, когато излязохме от „марината” и вдигнахме ветрилата, идва само тишина. Ветрилата, вятърът и вълните се чуват – това е изключително спокойствие и тук около Созопол, и по Черно море е много хубаво. От тази година решихме, че е добре да дойдем с лодката в България и да участваме в регати тук. Все повече лодки идват и участват тук“, посочи Станимир Костов, управител на IT фирма.

Снимка: Ладислав Цветков

Да надникнеш под повърхността, е не по-малко вълнуващо, защото Черно море ни дава собствена красота и биоразнообразие.

„Ако уцелиш хубаво време, може да направиш много хубав дайв с възможност да направиш много хубави снимки. В Черно море съм виждал толкова морски кончета, където никога не съм виждал. В Черно море съм виждал 43 морски кончета за едно гмуркане“, каза Павел Самарин, водолазен инструктор.

„Главната задача на нашето сдружение „Приятели на морето“-Бургас е да развием водолазния спорт в България и да привлечем повече хора. Да им покажем, че това е възможно. Черно море е доста интересно заради потъналите кораби. В този район около нас има на няколко мили два естествено потопени кораба и един от корабокрушение. Липсва тази атракция. Всички знаем Йордания, където например е направен подводен музей и това е потенциал за нашето Черно море. Да създадем няколко подводни музея“, каза още той.

„Има едно твърдение, че Черно море не е красиво, понеже е мътно, понеже е бурно, но когато влязат хората под водата виждат тази красота, виждат я с очите си и променят мнението си. И имам съвет - който не го е направил, да го направи и да влезе“, категоричен е водолазният инструктор Найден Недев.

„Мога да кажа, че това е една споделена емоция с хората, които се гмуркат за първи път. С начинаещи водолази ми е най-голямата тръпка, понеже е първа стъпка. Това е като с едно дете. Това е едно изключително богатство и ако не го пазим и съхраним ние, никой друг няма да го направи“, добави той.

Всъщност ние сме истински късметлии, че имаме Черно море. То може да е особено, но е истински красиво, а под вода има изключително разнообразие. Това, което ние трябва да правим да го пазим чисто, защото то е нашето Черно море.

Рубриката „Да откриеш България“ се реализира съвместно между bTV и Министерството на туризма.