Космическият кораб „Дракон“ на частната компания „Спейс Екс“ на Илон Мъск потегли снощи към Международната космическа станция (МКС) с астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен.

Часът на изстрелването на „Дракон“, който беше монтиран върху ракета-носител "Фалкън", беше точно определен, за да може американците успешно да се скачат с МКС, която преминава над Земята с 27 000 км/ч.
Първата пилотирана мисия на НАСА от 9 години насам успешно излетя от космическия център „Кенеди“ във Флорида.

„По различното в този случай е, че ракетата е направена от частна космическа компания – „Спейс Екс“, и това всъщност е първият успешен полет на частна компания. Тя не просто ще достави хора до космоса, а до МКС – базата на човечеството в Космоса“, коментира в предаването „Тази неделя“ астрофизикът д-р Владимир Божилов.

„След успешното изстрелване на космическия кораб следващият етап е той да се скачи с МКС. Очаква се това да стане около 17:30 ч. българско време. Това е трудно и рисково“, уточни астрофизикът.

Третият етап ще е връщането на ракетата на Земята. То ще се случи между 30 и 119 дни от днес и  ще зависи от начина, по който ще се държат панелите на кораба „Дракон“, обясни д-р Божилов.

Той напомни, че мисията е финалният тест, преди „Спейс Екс“ официално да стане „превозвач“ на НАСА.

Вижте повече във видеото!