Днес е празник и на майката, защото на този ден Богородица получава добрата вест, че ще стане майка. В предишните векове се е смятало, че основната функция на всяка жена е да се омъжи и да има деца. Сега нещата са различни - тя трябва да потърси реализация, да намери стабилен партньор, а това не е толкова лесна задача в днешно време.

Можем ли да си обещаем майчинство – темата коментира д-р Георги Стаменов, водещ експерт по репродуктивна медицина и международно признат специалист по минимално инвазивна гинекологична хирургия.

„Докато идвах насам, едно бебе в момента се раждаше в болницата. Колегите приключваха с раждането, а пък друго се беше родило през нощта. Животът продължава. През последните дни дадохме и много надежда и хубави новини на хората, че ще станат родители. Има успешни процедури. Имаше обаче и лоша новина – за неоплодени яйцеклетки. Лошото и доброто вървят ръка за ръка, те са неразделни“, каза д-р Георги Стаменов.

„Когато поставям ембриони, се разтоварвам от всичко. Свалям от себе си телефони и всякакви други неща, Имам две минути, в които искам безкрайно много да се съсредоточа, да изчистя главата си от всякакви лоши мисли. Когато държа ембрионите в ръцете си, моментът е уникален, магически“, сподели още той.

„Забременяването по-късно става по-трудно, защото яйцеклетките стават по-малко и са с по-лошо качество. Съвсем разбираемо е да се отлага майчинството. Човек иска не само да роди дете, но и да има добра основа, в която да го отглежда и добра перспектива. Трябва да подпомагаме процеса родителството да бъде тогава, когато трябва да се случи, а не защото трябва“, посочи д-р Стаменов.

„Замразяването на яйцеклетки е отлична възможност една жена да съхрани бъдещето си и бъдещата си репродукция. Това дава възможност детето да се случи, когато жената пожелае, а не защото застарява и въпреки че не е срещнала подходящ партньор“, допълни още той.

"Когато замразим яйцеклетките, те стават вечни", посочи специалистът.

Какво още коментира д-р Георги Стаменов - чуйте във видеото.