Всяка година 4000 българки чуват диагнозата "рак на гърдата". Тези от тях, които са в детеродна възраст и все още нямат деца, могат да замразят яйцеклетки преди старта на лечението. За да може един ден, когато оздравеят, да станат майки.

Валентина Йорданова е майстор на красиви ключодържатели с ангелчета. Събраните пари от продажбата им отиват в помощ на хора в нужда.

Снимка: btvnovinite.bg

Прави го, защото иска да помага на онези, които сега минават по нейния път . Когато е на 25, тя се сблъсква с диагнозата "рак на гърдата". 

Снимка: btvnovinite.bg

„Отстраниха гърдата изцяло, 16 лимфни възела от лявата ръка и ето ме тук сега! Преминах химиотерапия, след това лъчетерапия, в момента съм на хормонална терапия, продължава още 3 години“, разказва Валентина.

В началото на тази година се подлага и на реконструкция на гърдата. С помощта на дарения от приятели, успява да покрие разходите по нея.

„Тя е от две части. Със собствени тъкани. Взеха ми тъкан от гърба и я наставиха отпред. И със собствена тъкан ми изградиха и ореола на самата гърда“, разказва Валя.

И Валя трудно открива информация за замразяването на яйцеклетки. Има късмета, че лекуващият я онколог директно започват темата още при първата им среща. 

„Той ми каза: „Ами ти трябва да си замразиш яйцеклетки“. И аз – аха, какво това? За мен беше много чуждо. Все пак на 25, изобщо не ти пука за такива неща!“, разказва Валя.

Снимка: btvnovinite.bg

Така, преди да започне лечението срещу рака, Валя подава документи към Центъра за асистирана репродукция. Одобрена е и държавата поема разходите по замразяването на 16 от нейните яйцеклетки.

Как протича процедурата по замразяване на яйцеклетки и подходяща ли е за всички онкоболни жени - отговорите тази вечер в bTV Репортерите след централната емисия на bTV Новините.