„И Кирил Петков, и Борисов през последния трети мандат са хората, които всъщност запазват нашата (енергийна) зависимост от Русия. Ние виждаме това и по позицията на страната ни към Украйна. Ние не участваме активно в този процес. Знаем, че когато войната приключи ще има много големи геополитически решения, но ние не сме активни участници в този процес“, заяви бившият втори в ГЕРБ и настоящ председател на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов в „Тази събота“.

Цветанов отново заяви, че в „Булгартрансгаз“ има корупция във връзка със строежа на „Турски поток“, но „аз искам обаче да бъдем много активни като гражданско общество и да попитам министър-председателят Кирил Петков за договора с фонда „Джемкорп“, който той подписа за инвестиция за 1 милиард долара и знам, че зад него стоят руски капитали. Страната ни отново е зависима от Русия“.

„Не комуникираме с Борисов. Всеки си върви по неговия път и в общи линии различията, които сме имали в геополитически план за Русия и Европа и всичко това, което се случваше в ГЕРБ през последните години“, каза Цветанов, който е категоричен, че не се обаждал на лидера на ГЕРБ след неговия арест.

Според Цветанов не може да се говори за „прекомерна сила", използвана по време на ареста на Борисов, но нищо не е налагало тази „неотложност", предвид че е по обвинения за рекет от 2019 г., а и публичността му не съответства на събраните доказателства.

Този арест е „грешка и на МВР, и на прокуратурата, в цялостната концепция, водещо е Министерството на вътрешните работи и точно затова смятам, че там е грешката, защото когато се върви към такъв арест, трябва да има безспорни доказателства“, каза Цветанов.

„Видя се решението и позицията на прокуратурата, което показва, че днес в България единственото водещо в политическия живот на страната е омразата. С омразата и това, което винаги остава като усещане за някакъв реваншизъм, който се търси, смятам, че не е правилно, защото разбира се, че трябва да има ревизия на управлението на Борисов, особено правителството „Борисов 3“, но не се прави по този начин, а се прави със съответните доказателства, които могат да дадат възможност за решение на съда, което да бъде в подкрепа на тези първоначални данни за едно бъдещо разследване“, каза бившият втори в ГЕРБ.

Според него действията на МВР при ареста на Борисов сега и на вътрешното ведомство при задържания под неговото ръководство са несравними, но от друга страна заяви, че е "правил грешки за емоционалните си изказвания след срещи с жертви на престъпността".

Цветанов е категоричен, че „никога и по никакъв повод не съм имал задача да посещавам офиса на Божков, но не съм имал и необходимостта” и изрази учудването си, че през всичките години пиара на ГЕРБ е правила ежемесечни срещи в кабинета на Божков. 

Според него „Борисов и Божков имаха някаква комуникация" и той ги е виждал както в Министерски съвет, така и в резиденция в Бояна.

Що се отнася до "Апартаментгейт", Цветанов отново заяви, че там всичко е било законно, но именно заради подозренията за корупция, той е направил това, което другите замесени в този случай не са посмели - подал е оставка и е напуснал ГЕРБ.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!