Победата на настоящия президент Румен Радев на предстоящите избори за държавен глава не е сигурна. Това обяви журналистът Петьо Цеков в коментар за събитията от седмицата, в която започна предизборната кампания за вота „2 в 1“.

По Конституция, за да спечели един кандидат-президент на първи тур, трябва да има 50+1 процента от гласовете на избирателите, напомни журналистът.

По думите му предизборните кампании отдавна са виртуални – опосредствани от социалните медии, с липса на пряк контакт с електората.

В тази връзка той не очаква Радев да проведе голяма кампания със срещи с избиратели, но вижда, че това вече правят кандидати за парламента - нови и по-малки партии, като „Продължаваме промяната“.

„Лозан Панов (председателят на ВКС, който се кандидатира за президент и е подкрепен от „Демократична България) има безспорни качества, но политическото му говорене едва ли е на ниво и това изиграва лоша шега както на ДБ , таки и на Панов, смята Цеков.

Фактът, че ДПС за първи път издига кандидат-президент – лидера на партията Мустафа Кардайъ, а Делян Пеевски е кандидат за депутат, журналистът определи като „вдигане на знаме“, че партията е готова вече да издигне свой кандидат за държавен глава.

Гледайте повече във видеото!