Възможно е настоящият президент Румен Радев да не спечели президентските избори на първи тур, а да има балотаж. Това сочат данните от последното проучване на „Алфа Рисърч“ за политическите нагласи в обществото.

Разместване и изненади може да има и при парламентарния вот.

Битката за президент

Доскоро изглеждащата като предизвестена президентска битка също се очертава като по-заплетена и с отворен финал, посочват от „Алфа Рисърч“.

Кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ не присъства в проучването, тъй като към момента на провеждането, той все още не е бил обявен за кандидат.

Снимка: Алфа Рисърч

Президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова са с най-висока подкрепа за предстоящите избори – 42,6% от всички, които заявяват, че ще гласуват за президент, биха избрали тях. Традиционно най-висока подкрепа идва от симпатизантите на БСП – 90%, следвани от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ с 80%.

На второ място са Анастас Герджиков и Невяна Митева с 28,1% подкрепа. Сондажът показва, че именно Герджиков има най-високи шансове да увеличи подкрепата си. Освен подкрепа от ГЕРБ Герджиков съумява да привлече и една по-разнородна периферия от 7%. За него биха гласували 15% от поддръжниците на „Продължаваме промяната“, 12% - от „Демократична България“, около 30% от симпатизантите на ВМРО и около 10% от останалите партии.

На трето място в президентската надпревара се нареждат Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе с начална подкрепа от 8,2%. От „Алфа рисърч“ посочват, че Панов има потенциал да увеличи своя вот.

Снимка: Алфа Рисърч

Битката за парламента

При парламентарния вот има повече изненади.

На първо място се нарежда коалицията ГЕРБ-СДС с 23,1% подкрепа, но за второто място се води битка между БСП и „Продължаваме промяната“.

БСП има 16,8% подкрепа, докато продължаваме промяната – 15,9%. От агенцията посочват, че новият проект на Кирил Петков и Асен Василев започна с летящ старт, но към момента при него се очертава по-скоро високо плато, отколкото експоненциален растеж.

В същото време в полза на БСП има голяма мобилизация, но кризата с коронавируса и машинното гласуване може да доведат до намаляване на резултата им.

Доскорошните първи по подкрепа „Има такъв народ“ изпадат чак на пета позиция, като преди тях са „Демократична България“ с 10,9%, а ИТН са с 10,4%. И двете партии страдат сериозно от отлив на избиратели към проекта на Петков-Василев. Силен е сривът именно при ИТН, където само за месец подкрепата им е спаднала с нови 5%.

ДПС е шестата политическа сила, която със сигурност ще влезе в следващото народно събрание с 9,3% подкрепа от страна на избирателите.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ засега остава под 4-процентната бариера.

Избирателна активност и други нагласи

Очаквано изборите "2 в 1" ще доведат до повишена избирателна активност, смятат от „Алфа Рисърч“.

За президент ще гласуват 52,7% от избирателите, а за парламент – 47,6% от тях. Нагласите на избирателите на старта на кампанията за новите избори сочат като най-вероятен сценарий нов шестпартиен парламент, в който няма да може да се постигне мнозинство без гласовете на три до четири партии.

От твърдо решилите да гласуват 11,3% от тези за президент все още не са избрали кого да подкрепят. При парламентарния вот този процент е 10,5.

Настоящото изследване е проведено в периода 4-10 октомври от "Алфа Рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. "Алфа Рисърч" носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.