След като лидерът на ИТН Слави Трифонов изтегли министрите си от кабинета Петков българският политически живот вече е различен, а пътищата пред него отново са много.

Кризите в законодателната, а оттам и в изпълнителната власт коментираха в рубриката „Четвъртата власт“ на „Тази сутрин“ журналисти Петьо Цеков, Калина Влайкова и Найо Тицин.

Не Северна Македония е причина ИТН да напусне коалицията. Мястото на партията на Слави Трифонов от самото начало не е било там. И ИТН, и „Продължаваме промяната“ нямат коалиционна култура. Партията на Трифонов е изпаднала от коалицията още преди два месеца и форматът е бил 3+1, смята Петър Цеков.

Според него таз агония ще продължава докато от правителството не изпадне и БСП, която също не се чувства комфортно в този кабинет.

Калина Влайкова също е смятала, че „ИТН първа ще предаде четата“, но е изненадана от бързината, с която се развиват събитията.

„Ние сме журналисти с почти 30 годишен стаж. Аз помня. Аз съм отразявал като репортер, а след това и като гражданин съм бил на десетки митинги протести. Знам как ДПС се активира, когато Филип Димитров започна да променя държавата и свалиха първо Стефан Савов. След това свалиха и правителството. Този модел го виждаме и сега в този смисъл, аз не се изненадвам, че има такъв народ. Подходиха по този начин, защото. Задкулисно някак си се усеща дългата ръка на ДПС“, каза Найо Тицин.

Според Петър Цеков „това правителство и този парламент вече си отиват“. Калина Влайкова смята, че хората са отвратени от усещането за нечистоплътност.

Вижте целия разговор във видеото.