Проверка на bTV показа, че има бум в търсенето на къщи за гости в Странджа. За коледните и новогодишните празници хората са направили резервации още в края на лятото. В същото време най-големият курортен комплекс по нашето Черноморие отчита слаб интерес.

Добромир Кръстев е собственик на къща за гости в странджанското село Голямо Буково. Мястото е резервирано за коледните и новогодишните празници още от август месец.

Снимка: bTV

„Интересът тази година е много по-голям отколкото предни години относно къщите за гости. Нашата къща разполага с четири отделни стаи за общо 10 души. Къщата разполага с обща кухня, банкетна зала, всякакъв вид отопление, барбекю, пещ за агне. Преди две седмици ми се обади едно момче и ми каза "давам тройно" само и само да я наема тази къща, тя е по-хубава от това което сме виждали на снимки“, каза Добромир Кръстев - собственик на къща за гости.

Снимка: bTV

Странджа е любимо място за отдих не само на хората от Бургаска област, от вътрешността на страната, но и от чужбина. Освен спокойствието и красивата природа цената за празничния пакет също е водеща – тридневният пакет е между 1500 лева и 4000 лева. Ако резервация се направи месеци по-рано, може да има отстъпка.

Най-често резервациите се правят от семейства с деца. В повечето къщи за гости се допускат и домашни любимци до 5 килограма.

Желаещите да почиват в странджанското село са повече, отколкото са местата, които се предлагат.

„Постоянно получавам обаждания, че имат желание да идват тук, да празнуват именни, рождени дни, Коледа и Нова година, но не стигат тези къщи за гости. Ако има възможност да се направят още, ще бъде много добре“, коментира кметският наместник на село Голямо Буково Пенчо Пенчев.

За разлика от запълнения капацитет на къщите в Странджа, по Южното Черноморие за  празниците ще работят само единични хотели.

„Ние по принцип си работим, но резервациите не са в изобилие както през летния сезон по разбираеми причини. Туристите няма какво много да правят в Слънчев бряг от гледна точка, че ние нямаме както например в Златни пясъци минерални извори, повече закрити басейни. Предимно българи идват, които искат да избягат от големия град. Нашите пакети са много примамливи. Все пак за празнична вечеря 100-120 лева на човек е нищо. Спрямо предложенията, които вървят на другите места“, обясни хотелиерът Румен Мончев.