Този четвъртък семейството на актьора Брус Уилис обяви, че той се оттегля завинаги от работата си в киното. Причината е вид деменция, наречена афазия.

Брус Уилис е от актьорите, с които екшън жанрът се превръща в зрелище. Кариерата му започва в средата на 80-те с участие в ТВ програми до първото издание на "Умирай трудно".

Въпреки шегичките, че е коледен екшън актьор, той се доказва в по-мащабните продукции като "Криминале" на Тарантино и "Армагедон" на Майкъл Бей. Кариерата му търпи бурно и мултимилионерско развитие до този четвъртък.

На 31 март най-голямата дъщеря на актьора - Румър Уилис обяви в своя „Инстаграм“ профил, че Брус прекратява своята кариера поради афазия.

Според доц. Калпачки афазията може да е следствие и на когнитивен спад по две причини.

„Дегенеративната деменция, Алцхаймер и другата е съдова деменция, пак въз основа на множество дългогодишно протичали, малки лакунарни инсулти“, обясни доц. д-р Росен Калпачки, началник клиника по нервни болести в УМБАЛ "Света Анна". 

Оказва се, че човек може да премине през този вид инсулти, без да осъзнава, че ги преживява.

„Ако някой тръгне да обстрелва със снаряди София. Представете си, че се поразят всички улички в "Лозенец". Това няма да повлияе на градския транспорт сериозно, защото големите артерии са окей. Това е и ефектът от малките инсулти. Някъде тайно има поражения, но те са в зони, които мозъкът може да компенсира“, обясни експертът.

В един момент много прилича на количествените промени преминават в качествени по този механизъм, започва да има проблеми, които наричаме афазия.

"Там има елемент на това, че много дълго време може да компенсира един човек, защото той не е изправен пред някакви супер сложни задачи ежедневно. Нали, той се подготвя за дадена роля, нещо друго, има цял екип, там са му подсказвали му, слагали са му слушалки. Дълго време компенсираш и изведнъж казваш: Не мога", обяснява Калпачки.

Множество спекулации твърдят, че екшън сцените са причина за афазията на Брус Уилис.
 
От множество удари, по-скоро пострадва вътрешността на мозъка, който по-скоро отговаря за координацията и плавността на движенията. Азбучен пример е Мохамед Али, който всъщност разви паркинсонов синдром от удар, казва още специалистът.

"Афазия може да се получи от травма, но всъщност, трябва да ви ударя в зоната, в която се ражда говорът. И тогава се получава един специфичен кръвоизлив, който, ако неврохирурзите не го излекуват, може да резултира в афазия. По-скоро от хронична травма, трудно можеш да загубиш говор", добавя Калпачки.    

Според него Брус Уилис страда от по-различна форма на симптома - амнестична афазия: „Това е по-особена афазия, когато наистина става дума за по-глобално страдание на мозъка, дългогодишно, когато просто човек не може номинативно да се сети, да каже конкретната дума.“

В следващите години Брус Уилис ще се нуждае от по-внимателно общуване в своето обкръжение. Бавното говорене и посещаването на терапевт може да облекчат, но не и да заличат афазията му. Баща на пет деца и с два брака до момента, той остава завинаги в сърцата на своите фенове.