Българин попадна във фокуса на медийното внимание в Турция, след като нахлу с мачете в заведение в Истанбул. bTV  съобщи  за инцидента тази събота вечерта.

Полицията е използвала водна струя и сълзотворен газ, но не е могла да го обезвреди. Българинът е бил прострелян в крака и по-късно е починал в болница.

Има информация, че българинът е бил криминално проявен.

Все още няма официална информация за инцидента, подадена от турските власти към българската дипломатическа мисия в Турция, съобщи генералният ни консул в Истанбул Ангел Ангелов, който се включи по телефона в „Тази неделя“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Личността на нашия сънародник обаче вече е установена и инцидентът е потвърден. Що се отнася до мотивите за неговото поведение, може само да се гадае по публикациите в медиите и социалните мрежи, каза Ангелов. Той е влязъл в югоизточната ни съседка на 14 януари.

„Става дума за човек със силно психическо разстройство или е бил под влияние на опиати, защото се е държал изключително агресивно, барикадирал се е, преговорите са се водили повече от час и половина. Опитвани са всякакви методи той да бъде спрян и да бъде установен контакт с него. За съжаление, това е резултатът“, заяви генералният ни консул.

Генералният ни консул в Истанбул каза, че МВР си сътрудничи с турските власти и обменя с тях оперативна информация.

Оказва се, че застреляният в Истанбул българин е имал криминални прояви в миналото и е добре познат на Росен Желязков – бивш шеф на затвора във Варна от 2001 до 2014 г., след това шеф на затворите у нас, а сега – адвокат.

Снимка: btvnovinite.bg

Желязков е разпознал лицето по обявените имена и възрастта му в медийни публикации. Човек със същото име е лежал във варненския затвор, когато Желязков е бил шеф там.

Бившият шеф на затвора във Варна го определи като „проблемен затворник“. Според Желязков застреляният е страдал от параноидна шизофрения и е имал склонност към самоагресия, самонаранявал се е и е правил опити за самоубийство, заради което е бил настанен в Психиатричната болница към затвора в Ловеч.

Росен Желязков не знае какво е правел убитият българин в Истанбул, но сподели, че според него поведението му говори точно за същата ситуация и „може би това е комбинация от алкохол и наркотици“, както и спиране на лекарствата.