Български гражданин е прострелян смъртоносно при акция на полицията в Истанбул, след като нахлул с мачете и предизвикал безредици в заведение в града снощи, съобщи МВР.

Установено е, че 32-годишният българин има няколко криминални регистрации - за хулиганство, кражби и грабежи.

Снимка: btvnovinite.bg

Действието се развило около 23:30 ч. в ресторант в квартал "Байрампаша". Според турски медии 32-годишният българин нахлул в заведението във видимо неадекватно състояние. В кадри, разпространени от турската информационна агенция "ИХА", се вижда част от паниката, настъпила в ресторанта.

„Мъжът се качва на втория етаж на заведението, опитва се да вземе заложници и напада посетителите. Посетителите заедно със служители на ресторанта успяват да го локализират в ъгъла на заведението, той даже се барикадира. Незабавно са извикани полиция и пожарна. Започват преговори“, обясни Ангел Ангелов, генерален консул на България в Истанбул.  

Пристигналите полицейски екипи се наложило да използват водна струя и сълзотворен газ, но не успели да го задържат.

Снимка: btvnovinite.bg

След многократни предупреждения последвала стрелба, при която мъжът бил прострелян в крака. Починал в болница. По неофициална информация причината е кръвозагуба.

В чантата му били открити библия, статуетка на Богородица и на Исус Христос.

Адвокатът Росен Желязков, който е бивш шеф на затвора във Варна, разпозна по детайлите от първоначалните данни свой бивш клиент. 

„След като излезе от затвора, беше извършил престъпление, но съдебно-медицинската експертиза доказа, че е бил невменяем по време на деянието. Лежал е в затвор за рецидивисти, което означава, че е многократно съден“, припомни Росен Желязков.

Снимка: btvnovinite.bg

Предполага се, че мъжът е влязъл в Турция през Малко Търново. С кого е общувал и защо е отишъл там все още не е известно.

Задграничният представител на МВР има готовност да окаже съдействие на разследването, ако такова бъде поискано. Генералното ни консулство работи по случая като са предприети действия по установяване на допълнителни данни.

Инициирани са проверки и е отправено официално запитване до турските власти, от които се очаква получаване на подробна информация.