Здравни специалисти и представители на Асоциацията на пострадалите при катастрофи подкрепиха идеята на Националната здравноосигурителна каса да си връща парите за лечение при катастрофи, в които виновните шофьори са били под влиянието на алкохол или наркотици.

За „Тази неделя” бившият здравен министър и настоящ управител на здравен фонд д-р Мими Виткова заяви, че напълно подкрепя предложените промени в закона. Тя постави въпроса за това дали НЗОК до сега не е искала или не е могла да поиска законови промени, тъй като текстовете съществуват от много години.

Снимка: btvnovinite.bg

Лекарката обясни, че е важно отпадането на текстовете за увреждане на собственото здраве. По думите ѝ трябва да отпадне пожелателния характер към НЗОК дали да изисква плащания.

Според експерта, ако бъдат приети промените, решенията на съда ще стигат до НЗОК, която от своя страна ще прави регистър, на базата, на който ще иска връщане на пари. Виткова обясни, че това е тромава процедура. Тя посочи, че редът може да бъде олекотен, ако решението за плащането се дава с произнасянето на съда.

Виткова повдигна въпроса, че лечението не е едноактно действие – т.е понякога отнема дълги периоди от време. Според нея, законът не регламентира продължителното лечение, тъй като не се знае как НЗОК ще удостоверява кога и как се лекува даден пациент. Освен това няма и регламент, който да гарантира възвръщаемост на средства, които се дават от лекуващите се.

Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите от катастрофи също подкрепя предложението. По думите на експерта обаче, трябва да се подходи внимателно при разглеждането на причините за пътен инцидент. Според нея има противоречиви случаи, в които пияни шофьори не са виновни за ПТП.

Снимка: btvnovinite.bg

Маринова обясни, че мерките е трябвало да се вземат преди много време, именно заради подобни инциденти след употреба на алкохол и наркотици. Тя подчерта, че 25% от катастрофите в ЕС са след употреба на алкохол. Обясни и за суровите наказания, които получават невнимателните шофьори в европейските страни.

Относно цените на застраховка „Гражданска отговорност” специалистът посочи, че не би трябвало да се вдигнат, тъй като застраховката поема щети към трети лица. За това застрахователите трябва да поемат разходите, освен в случаите с алкохол или наркотици.

„Трябва да пробваме от всичко и да се работи превантивно”, каза Маринова. Експертът призова за неизбежно плащане на глоби. Целта е да се възпитат нарушителите на пътя, без обжалване и проточване на казусите напред във времето.

Николай Шишков, който отговаря за поддръжка на магистрали, се спаси на косъм, когато се притече на помощ при катастрофа на АМ „Хемус”, а невнимателен шофьор го отнесе. Две години по-късно продължава лечението си.

„Продължаваме борбата”, сподели той пред bTV. Шишков обясни, че лечението до момента му коства близо 10 хил. лв. като посочи, че сумата идва изцяло от собствени средства и помощ от близки.

Снимка: btvnovinite.bg

Продължава да работи по пътищата. По думите му трябва да внимаваме повече, особено заради непрестанните инциденти и недисциплинирани шофьори. Признава, че не мисли за инцидента, при който едва не изгуби живота си. 

„Шофират безумно. Не се спазват ограничения и забрани”, допълни Шишков. Според него налаганите глоби не са достатъчни и трябва да са по-строги.