Не трябва да се притесняваме от влизането на България в чакалнята на еврозоната, каза в „Тази събота“ Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите в кабинета „Сакскобургготски“.

„Няма да обеднеем и парите ни няма да се стопят. Никъде такова нещо не се е случило. Това са митове и легенди, които се разказват в страната ни“, категоричен бе той.

„Правителството дължи много на обществото. Част от тези страхове са вследствие на това, че самият процес не бе обяснен достатъчно добре“, на мнение е Дацов.

Еврото може да бъде въведено след 2-3 години, ако влезем тази година в чакалнята. Може обаче да отнеме по-дълго време. Това е двустранен процес и не е едностранно решение, уточни той.

„Самият процес да бъде променен курсът е икономически обоснован. Европейската централна банка и ЕК казват, че ако има правителства, които генерират дисбаланси, застрашават еврозоната и не отговарят на критериите, тогава трябва да има инструмент, с който те от своя страна да могат да изгладят тези неравновесия. За нищо повече не става въпрос“, поясни бившият финансов министър.

„Ако се стигне до там парламентът да взима такова решение, преди това ще са се случили доста негативни неща. Ще бъде доста по-висока инфлацията, ще има дефиците по бюджета и огромни проблеми с пазара на труда“, обясни още Любомир Дацов.