Биляна Петрова получи разрешение от съда да наруши домашния си арест за 4 часа, за да гостува в „Тази неделя”. Подсъдимата по едно от знаковите дела за корупция получи право на отговор след гостуването на бизнесмена Александър Ваклин в предаването. В студиото отстранената заместник-кметица на „Младост” коментира някои от най-важните аспекти на процеса срещу нея и Десислава Иванчева.

„Мотивите на съда за присъдата  на няколко места казват, че Александър Ваклин казва неистини, т.е. че лъже. На страница 127 пише, че е обезпокоителен фактът, че Ваклин не си спомня с кого е говорил за тези 15000 лева. Пише, че Ваклин е говорил различни неща от свидетеля от ДАНС”, отбеляза Петрова

В студиото тя изчете част от изтеклите записи с разговорите на Дюлгеров и Ваклин и отбеляза, че за първата част са укрити срс-тата, а за втората са ясни.

„Това е съмнително, защото се укриват само неща, които са в наша полза”, заяви Петрова.

„Специализираният съд е изпратил имейл до 131 лица, сред които и bTV, с пълните мотиви за присъдата, а това нарушава няколко закона. Там са нашите лични данни и на свидетелите. Така се нарушава закона и за адвокатурата. Пуснала съм жалба до институциите, защото самият съд толкова грубо погазва всички закони, че аз се питам в каква държава живеем”, каза Биляна Петрова.

Тя разкри, че вече е подала иск в съда в Страсбург заради условията в ареста и за нарушените ѝ права при задържането ѝ.

„Това ми е изключително неприятно, защото отново ще се налага данъкоплатецът да плаща грешки на властимащите, на които не им пука”, каза Петрова.

Според нея присъдата на първа инстанция е прекалено строга и „дори за убийство не дават толкова”. Целта е да се отстрани „кметът на гражданите" от „Младост", смята Биляна Петрова.

 

„Няма начин тези неща да не се отразят на психиката ми”, каза тя и отбеляза, че се радва, че в момента е вкъщи при семейството си, макар и под домашен арест.

„Моето помагачество не е нито ясно, нито доказано. Всичко е съшито с бели конци и с адвокатите ми ще се борим да го докажем на втора инстанция”, категорична е Биляна Петрова.