Едно от най-мистичните места по българското Черноморие е мегалитното светилище Беглик Таш. Достъпът до мястото до 80-те години на XX век е бил невъзможен, тъй като теренът е влизал в границите на ловната резиденция "Перла", използвана от Тодор Живков. 

Днес то е сред най-посещаваните обекти по южното ни Черноморие. Пътят до там е предизвикателен. Прашните завои и соленият аромат  допълват очакването за мистика. 

Естественият природен храм Беглик Таш, скътан в Странджа планина е израз на преклонението на предците ни към красотата и вечността на природата. Той се намира на 6 км от Приморско в непосредствена близост до най-високия връх в околността – връх Китка, близо до устието на река Ропотамо, в най-високата част на Маслен нос.

До 2003 г. година мястото остава скрито за очите на изследователите, въпреки че първите сведения за него на братята Шкорпил датират още от 1930г. Беглик означава данък, а таш - камък.  

“Навремето българите са плащали данък на турците във вид на животно на камък и от там е дошло самото наименование”, разказва младши експертът по туристическо обслужване Ваня Мандова.

Тя обясни, че траките са идвали на Беглик Таш за своите ритуали.

Крайбрежните хълмове на Ропотамо са богати на тракийски могили и скални светилища. Точно затова и тази част на Странджа е наричана и Свещената планина на траките-металурзи. 

Тракийското светилище е много повече от културно и историческо наследство за българите. То се смята за необикновено и магично място, което сбъдва желания. Стотици го посещават, вярвайки, че мистичната енергия ще им помогне да създадат щастливо семейство и да им се родят деца. 

За българите е особено важно да усещат връзката с природата, с корените, защото това им дава сила да преодоляват трудностите. Когато дойдат тук, те притихват сякаш невидим времеви мост ги пренася хилядолетия назад във времето, когато символично се женели богинята Майка и богът Слънце.

16 плоски камъка, от които днес има запазени 7, образували така наречения слънчев часовник. Той служел и като календар. По него се разчитало кога настъпват равноденствието и слънцестоенето. До часовника се намира и лабиринтът.

До лабиринта две отвесни скали образуват тесен процеп, който символизира преминаването от земното в подземното царство. Поверие гласи, че само хора с чисти души могат да преминат през него.

Беглик Таш - място за свещенодействие и преклонение пред величието на природата в миналото и извор на вътрешна сила в съвремието.