Когато говорим за известни потънали кораби и съкровища, повечето хора се сещат за трагичната съдба на „Титаник“, който ще остане на дъното на океана завинаги. В Швеция обаче е изложена една изключителна археологическа находка – бойният кораб „Ваза“ от XVII век, който бил изваден почти непокътнат от студените води на Балтийско море.

„Ваза“ бил поръчан от шведската монархия по време на управлението на Густав Адолф II в началото на XVII в. Дизайнът на бойния кораб бил дело на известния корабостроител Хенрик Хибертсон и първоначално е трябвало да носи 36 оръдия на палубата си.

Вместо това, обаче, шведският крал искал да се наблегне повече на естетиката на плавателния съд отколкото на неговата стабилност.

Снимка: Wikimedia Commons

„Ваза“ отплавал на 10 август 1628 г. от пристанището на крепост Ваксхолм, украсен с пищна и тежка декорация, носейки общо 64 бронзови оръдия. Корабът бил изпратен от представители на монархията и семействата на моряците, но планираната мисия свършила почти веднага след започването си.

Морето било спокойно, но силни ветрове наклонили кораба към водата. Тъй като „Ваза“ носел изключително тежък товар, а Хибертсон не бил изчислил стабилността на плавателния съд с както трябва, корабът бързо потънал.

Според археолозите, работили по реставрацията на „Ваза“ желанията на Густав Адолф II за кораб с богата орнаментика са пряко отговорни за потъването на плавателния съд.

Снимка: Wikimedia Commons

За щастие изключително студените води на Балтийско море предпазили „Ваза“ от потенциално разрушителното действие на бактериите под водата.

Корабът е изваден през 1961 г., като от него са запазени приблизително 95%. В момента той е изложен в специален музей в Стокхолм и е единственият плавателен съд от XVII век в толкова добро състояние.