Още преди 100 години английският учен Джак Халдейн, който въвежда идеята за "инвитро оплождане", както и за "човешко клониране", пръв описва как някой ден бременността ще може да се провежда в изкуствена утроба и формулира термина "ектогенезис" - или екто - извън, генезис - зараждане. Тогава прогнозата му е, че през 2074 г. ектогенезата ще се е превърнала в популярна техника. През 50-те и 60-те години учени създават изкуствени утроби за агнета. През 1996 г., в университета в Япония, екип от учени успешно генерира кози ембриони в резервоар, който съдържа околоплодни води. Тогава пред журналисти научният ръководител д-р Кивабара казва: "Ако имам време и пари за още експерименти, може би в рамките на 10 години ще направим преминаването от животни към човек".

През 2003 г. в Центъра за репродуктивна медицина и безплодие към университета в Корнел отглeдаха миши ембрион в изкуствена утроба почти до пълния му термин. Успешният опит повториха и с човешки ембрион, който прекара 10 дни в изкуствена утроба, защото законите ограничават подобни опити до 14 дни. През 2017 г. учените в детската болница във Филаделфия създадоха изкуствена утроба, която цели да подобри шанса за живот на недоносените бебета и нарекоха изобретението си "биоторба". Екипът използва еквивалент на преждевременно роден плод в 22-24 гестационна седмица, който се развиват успешно в тази биоторба.

През 2019 г. наблюдавахме пробив на учени от Нидерландия, които работят по създаването на изкуствени утроби и техните прототипи обиколиха всички световни медии. Би Би Си отрази новината, цитирайки екипа, че само декада ги от крайната им цел - употреба на прототипите им. В началото на тази година „Индипендънт“ написа, че китайски учени разработват робот-майка, който да износи бебе в изкуствена утроба, а целта им - да се справят с демографската криза.

Акушер-гинекологът в "Майчин дом" д-р Радко Тоцев и журналистът Георги Караманев, който следи темата за иновациите в медицината и написа много подробно статия по темата за изкуствената утроба, гостуваха в студиото на "Тази неделя", за да коментират това, което ни очаква - изкуствени утроби в най-близко бъдеще. 

"Лично аз вярвам развитието на технологиите и смятам, че бъдещето е в симбиозата между човек и колкото може повече да ползваме от технологичното развитие", коментира д-р Тоцев потенциала за поява на изкуствени утроби.

"Въпрос на време е това нещо да се случи", допълни той.

"Много двойки, които за момента нямат възможност поради здравословни причини да нямат деца, ще имат деца", каза Караманев.

"Основното, което трябва да се създаде, е изкуствена плацента - органът, който е връзката между майчиния организъм и плода. Основното финансиране в момента е точно в тази посока", каза д-р Тоцев.

"По нашето законодателство сурогатното майчинство е забранено", допълни той.

"Обществото тепърва ще се сблъсква с много етични казуси по отношение на технологиите", каза още д-р Тоцев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!