Изследователи успяха да отгледат 250 ембриона на мишки, извън утробата на майката, съобщават научните издания.

Да се наблюдава как една малка топка от идентични клетки се превръща в ембрион като първо се прикрепя към чакаща маточна стена и след това се развива в нервна система, сърце, стомах и крайници - това е Светият Граал в областта на ембрионалното развитие от близо 100 години насам. Проф. Джейкъб Хана от Научния институт „Вайцман“ в Израел и неговият екип успяват да извършат този подвиг, съобщава „Ню Йорк Таймс”

До този момент се смяташе, че плодът не може да оцелее без жива утроба, но това вече не е така. Изследователите успяват да отгледат 250 ембриона на мишки, като ги извличат от утробата на майките на петия ден на бремеността и с помощта на изкуствена матка наблюдават образуването всички органи до 11 ден. 

Според изследователите от Научния институт „Вайцман” човешките ембриони също са податливи на този експеримент.

"Това може да е от значение за други бозайници, включително хората, въпреки че признаваме, че има етични проблеми, свързани с отглеждането на човешки ембриони извън тялото на майката", коментира проф. Якоб Хана пред списание „МИТ Технолъджи ревю”.

Как протича процесът?

Екипът от учени отглеждал ембрионите в продължение на шест дни, което е една трета от естествения период на бременност на мишката. За жалост след 11 ден те умират, защото стават прекалено големи, за да оцелеят единствено с наличните им хранителни вещества.

"Основният проблем е свързан с липсата на естествено кръвоснабдяване, което само плацентата може да осигури", добавят от научния институт.

Невероятно или не, целият процес се случва с помощта на изкуствената матка - машина, която се състои от инкубатор и вентилационна система. Всеки от ембрионите в нея плава във флакон, пълен със специална течност с хранителни вещества. В същото време прикрепеният вентилатор осигурявал на мишките кислород и поддържа налягането на околната среда.

Следваща стъпка

Според израелските учени подобно откритие някой ден може да позволи на изследователите по същия начин да отгледат човешки ембрион. Но засега не може да се потвърди дали това е наистина възможно.

Дългосрочните изследвания на живи човешки ембриони, развиващи се в лабораторията, понастоящем са забранени съгласно т.нар. „14-дневно правило", което забранява на учените да отглеждат човешки ембриони в изкуствена среда повече от две седмици.

Но ако някога тази заповед в Израел отпадне Джейкъб Хана и екипът му биха могли да отглеждат човешки ембриони в своя инкубатор.

За момента израелските изследователи се фокусират върху възможността да пропуснат стъпката за премахване на ембриони от бременни мишки, като се опитат да създадат изкуствени ембриони, направени от стволови клетки.