Преди дни последният филм  на режисьорския тандем Еди Шварц и Йордан Петков спечели голямата награда на фестивала за късометражно кино "В двореца", което му дава шанс за номинация на най-престижната филмова сцена в света – „Оскарите“. „Нощна смяна" разказва историята на млад човек, който по неволя влиза в нелегалния бизнес за добив на въглища.

Историята на филма "Нощна смяна" е вдъхновен от разказите на хора, които се занимават с нелегален добив на въглища в страната. С тежката съдба на миньорите Еди и Йордан се сблъскват от първо лице. А подготовката за снимачния процес продължава повече от година.

Снимка: btvnovinite.bg

„Често се случваше  да чуем "Кой ви каза тази история, откъде я знаете? Това е историята на човек, който познавам! Това се случи с него!", разкрива режисьорът Еди Шварц.

„Голяма част от хората, с които се срещнахме, имаха усещането, че искаме да ги разобличим. Отне ни време да спечелим доверието им, отне им време да разберат, че всъщност сме на тяхна страна“, казва Йордан Петков.

Снимките на терен продължават само 7 дни, но са изключително напрегнати.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ходихме в горите, където се случват тези неща. Мислеха, че сме полицаи и бягаха от нас.
Беше трудно, защото на истински дупки не можехме да снимаме, затова намерихме едно място близо до София, там изкопахме дупки с багери. Хора, които се занимават с това ни помогнаха да изглеждат реалистично“, разказва Шварц.

Усиленият им труд се отплаща – преди дни "Нощна смяна" печели голямата награда на фестивала  за късометражно кино "В двореца", един от фестивалите, сред чиито филми победители се избират кандидатите за номинации за  "Оскар". Първа стъпка по дългия път към мечтаната награда.