„Българската Коледа“ ще подари усмивки на десетки деца, сред които и Лилия от Ловеч.

14-годишната Лилия страда от детска церебрална парализа и диабет. Седмокласничката е в масово училище и се радва на много приятели.

„Тя е най-добрата ученичка в класа и в училище може би. При нея шестицата е задължителна и друго нищо не признава“, обяснява класният ѝ ръководител Владимир Шахански.

Децата я описват като забавна, мила и много добра. Всички ѝ помагат.

Лили прави първите си самостоятелни крачки преди 4 години, когато е на десет. „Просто не знаех да се радвам ли, да плача ли едновременно, защото аз за първи път я видях на крака. Дотогава беше на количка“, обяснява майка ѝ Виолета Мирчева.

Рехабилитацията е ключова за подобряването на физическото й състояние.

По здравна каса ѝ се полагат едва 10 дни терапия в месеца, а семейството ѝ не може да си позволи повече. „Допълнително се нуждае от повтаряща гимнастика. Един сеанс гимнастика струва 50 лева“, обяснява Виолета.

Затова с парите от „Българската Коледа“ ще ѝ подарят рехабилитация

„Благодаря на всички дарители, които всъщност до някаква степен изпълняват мечти, помагат и ако имат възможност да продължат да помагат“, казва самата Лилия.

Мечтата на Лили е да учи право за да защитава хората в неравностойно положение. А дотогава, сбъдва крачки и малки чудеса.