През 2017 година на млада българка ѝ хрумва да създаде първия в света болкоуспокояващ тампон с фибри от индустриален коноп.

Със сигурност е нетипично в неделя сутрин да Ви предложим репортаж, посветен на тампоните, но не това е темата на интервюто.

Снимка: bTV

Да, тя произвежда първите в света болкоуспокояващи тампони от индустриален коноп, и да, тя е българка.

За по-малко от година Валентина Миланова реализира най-големия рунд в сферата на женското здраве в Европа – 5,5 млн. долара. Следва и привлечената инвестиция от 11,5 млн. долара.

Защо тази компания не беше създадена в България - това е и темата на интервюто ни. Както и за разликите между индустриален коноп и канабис.

Как една мултимилионна компания тръгва от личната история на едно българско дете от Банкя?

„Аз бях на 9 години, когато за първи път имах цикъл. Това беше твърде ранна възраст, така че учител или родител не ми беше казал какво да очаквам. Криех го в тайна по стара българска традиция. Когато бях на 11 вече споделих с родителите ми. Болките продължаваха, а гинекологът ми предписа орални хормонални контрацептиви“, обясни Валентина Миланова.

„Когато се предоставят в толкова ранна възраст е възможно да имат влияние върху развитието на репродуктивната система. Развих поликистозни яйчници. Отново – много болка. Пропуснах 10. клас от училище. Отне ми една година, за да намеря диагноза. Тестваха ме за какво ли не“, добави тя.

- Защо не създадохте DAYE в България?

- Много исках. Няколко пъти се опитах. Започнах да разказвам на всички, но имаме много скепсис като нация – лоша обратна връзка. Запазих идеята за себе си, върнах се в Лондон. Там има по-подкрепяща среда. Набрах първоначалния капитал. Винаги съм искала да се върна в България. Коронавирусът даде тази възможност и сега компанията е частично българска.

Снимка: bTV

- Имаше ли по пътя страх, отчаяние, безпаричие?

- Да, всеки ден минавам през тези неща все още. Най-трудно беше първоначалното набиране на капитал. Финансирах компанията с кредитните ми карти. Намерих трик в системата – дълг и в България, и в Англия. Натрупах дълг. 40 хиляди паунда по-късно се озовах в Сан Франциско на края на списъка с инвеститори. За женското здраве няма много капитал - едва 1% от рисковите инвестиции отиват в женско здраве. Когато намерих инвеститорите в Сан Франциско нямах пари да си купя дори вода. Живеех от водата и ядките, които можеш да получиш в готините и скъпи офиси на инвеститорите. Намерих и друг трик - ако отидеш 15 мин по-рано, любезните секретарки те черпят. Нямах никакви пари. Нямах пари за вода, за храна, за транспорт, спях на диваните на мои приятели.

- И все пак, година по-късно Вашата компания успява да стане компанията с най-висок рунд от инвестиции за женско здраве в Европа въобще. Как?

- С постоянство. Ако имам съвет – това е.

- Първият ни гост в тази рубрика беше Момчил Кюркчиев - негов софтуерен продукт е в 2 от 3 смартфона на планетата. Той по пътя си е чул 140 пъти „не“. Вие колко „не“ чухте по пътя си?

- Със сигурност много повече от 180 пъти. Миналата година говорих с 418 инвеститори. Поуката е да не се отказвате. Нямам стандарт за инвеститори. Ако ме приемат, казвам „да“. Сега като чувам „не“ си казвам – „Няма значение. Всяко „не“ ни води по-близко до човека, който ще каже „да“.

Снимка: bTV

- Какъв е потенциалът за производство в България и какви са изгубените позиции?

- Ние в момента имаме компания в София в кв. „Илиянци“. Никога не сме имали проблем да намерим мотивирани хора. В България има невероятен талант. Имаме екипи в Лондон, Бирмингам, Сиатъл и Мумбай. Българският екип винаги изпъква.

- Какво е мястото, което България е изгубила в производството на индустриален коноп?

- Индустриалният коноп е бил голяма индустрия за България преди комунизма. Северна България е била най-големият износител на индустриален коноп в Европа. Ползвал се е за дрехи, за въжета, за лекарства, но по време на 60-те години конопа и канабиса се смесват от регулаторна гледна точка. Спираме да разбираме, че те са различни растения, че индустриалният коноп не може да те "напуши" и индустрията умира. В момента има проблем с нашето законодателство и много компании, които се занимават с индустриален коноп отиват в Румъния, където тази индустрия е четвърта по големина след 10 години работа. Имаме възможност да върнем научната работа по индустриалния коноп.

- За какво мечтаете?

- Мечтая за ден, в който това, че се раждаш жена не означава, че ще трябва да изпитваш повече болка и срам относно тялото си. Мечтая за ден, в който и жените, и мъжете, ще могат да говорят за реалността на гинекологичното здраве спокойно, без стигма и табута, за да можем да разрешим медицинските проблеми.

- Каква е следващата стъпка?

- Получихме одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ и сега се разширяваме към американския пазар. Имаме и нов продукт, който е диагностичен тампон. Може да изпратите използвания си тампон до наша лаборатория и ви казваме дали имате предавана по сексуален път болест или друга инфекция.