Българин от Смолян е отворил ресторант в Германия. Динко Кехайов казва, че повече от половината му клиенти са германци. И са възхитени от българската кухня.

От една година насам Динко Кехайов е собственик на ресторант в малкото градче Алфтер, близо до Бон. 

През 2016 г. той напуска родния си град Смолян заедно със семейството си. Поради финансови причини, както обяснява той самият. И в България е имал заведение. Но искал да опита късмета си в Германия.

Снимка: btvnovinite.bg

В своя ресторант Динко предлага български специалитети. Шопска салата, сач, сирене по шопски, скара. Но дали с тях може да впечатли германските клиенти? Да, казва той. Повече от половината му гости са германци. И те са впечатлени от българската кухня.

"Често идваме тук. Много е вкусно. Поръчваме винаги български ястия. Много ни харесва. Собствениците са много мили. Тук сме и празнували. Беше чудесно", казва една от клиентките – Петра Балцен.

Снимка: btvnovinite.bg

Българският ресторант в Алфтер посреща, разбира се, и немалко българи. Специално за тях няколко пъти годишно Динко Кехайов организира музикални вечери - с българска естрадна и народна музика. Те се радват на голям успех.

Снимка: btvnovinite.bg

В Германия живеят над 330 000 българи. Повече от половината от тях са дошли след 2014 година – като Динко Кехайов, който няма намерение да се връща в България. Поне засега. Той е щастлив – със своята малка България край Бон.