С помощта на технологиите български екип създава речник между пчелите и хората. Така пчеларите могат да наблюдават кошерите дистанционно и да разполагат в реално време с информация за настъпващи промени и проблеми.

Идеята е на Сергей Петров. Вдъхновен от дядо си, който бил пчелар, започва да проучва пчеларството в интернет.

От онлайн статии разбира, че броят на пчелите по света намалява. Това провокира желанието му да създаде технология, която да помогне на пчеларите да спасят колкото се може повече от пчелите си.

"Вътрекошерното ни устройство измерва температура, влажност и слуша жуженето на пчелите, което всъщност ни дава най-много информация за тях и за вътрешния им живот. Пчелите са много интересни в начина си на общуване. Те използват вибрации, жужене и танци. По този начин предават информация една на друга." - разказва Стефани Димитрова, част от екипа.

"Различни стойности в децибелите на жуженето могат да ни кажат, че кошерът в близките 5 дни ще се рои.Това означава, че пчелите се подготвят за евакуация. Напускат кошера си и това означава, че пчеларят може да се подготви с конкретни кошери, така, че да хване рояците и да не си загуби семейството." - добавя още тя.

Информацията от устройството се качва в облачно пространство. Пчеларите имат достъп до нея по всяко време през компютър, телефон или таблет.

"По този начин пчеларят знае във всеки един момент дали пчелите са болни и знае в зародиш, преди да се наложи смяна или загуба на кошера. Също така при добро гледане на кошерите, смятаме, че загубите на кошери могат да се намалят до 5% на година." - коментира Стефани.

Стефани е притеснена от статистиките на ЕК, на които попада тя и екипът, с който работи. Според тях в следващите 10 години пчеларите в България ще намалеят с 30%. Тя коментира още, че ежедневно се наблюдава продажба на цели пчелини.

"Хората се отказват, не им е изгодно" - добавя Стефани.

Младите иноватори създават и програма, чрез която всеки може да помогне за спасяването на повече кошери в България, като си осинови кошер, без да се налага да става пчелар.

"Чрез осиновяването получават качествен истински мед, а пък пчеларят получава една подкрепа за дигитализирането на неговия кошер и сигурна продажба на неговата продукция."

В момента екипа работи и по създаване на умен кошер, съвместно с 6 европейски университета.

"Използва се една интересна система, която всъщност е танцуващо роботче. То ще пресъздава танца на пчелите, който те естествено използват, за да се напътстват една друга къде има паша. Този танц е пресъздаден механично и по този начин можем да контролираме поведението на пчелите до известна степен." - разказва Костадин Ангелов, мениджър технологично развитие на проекта.

"Освен да слушаме пчелите, ще ги наблюдаваме и ще следим с камери активността им на входа – колко пчели излизат и влизат. Това ни показва доколко са активни те в събирането на нектар." - допълва още той.

Костандин коментира, че всички технологии са тествани и одобрени от биолизи от 6 европейски университета. Категоричен е, че са безопасни за пчелите.


Процесът по създаване на смарт кошера е дълъг и ще отнеме 5 години, докато бъде завършен.