Ракета се е взривила на 200 м от българската делегация при посещението ѝ в Киев. Това разкри депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов в „Тази събота“. 

„Трябваше да идем на място, за да се уверим с очите си как изглежда една страна от Европа по време на война в XXI век. Имахме възможност с делегацията и с министър-председателя в рамките на два дни да посетим тези места и да се уверим  какво означава, аз ще го нарека, притихналия ад в Украйна. Гледките са ужасяващи и всичко това се случва само на 300 км от България. Европейци и християни, като нас, в момента плащат цената на войната с живота си“, заяви Балабанов. 

„Това пътуване беше изключително тежко, но организирано и синхронизирано по перфектен начин. И тук съм благодарен на нашите представители на НСО, които бяха част от делегацията и които направих всичко възможно да се погрижат за нашата сигурност. Но тези 48 часа минаха като години, защото освен че посетихме някои от най-тежко пострадалите предградия на Киев и видяхме с очите си как целият живот е спрял. Тоест там са унищожавани не само жилищни сгради, убивани са не само мирни граждани, а е унищожена и цялата инфраструктура, търговски обекти, места от обществена значимост, въобще унищожен е светът на нормалния човек“, каза депутатът от ИТН.

„В Буча давахме изявленията си над един масов гроб, това беше потресаващо. Представете си квартал като в София, всеки един нормален квартал в София, който е напълно разрушен. Хората, които са оцелели от бомбардировките, са били насила събрани в една православна църква, в двора на тази православна църква, и всеки един мирен гражданин е бил екзекутиран пред очите на един свещеник, който само заради това, че беше облечен с робата си и е изпълнявал дълга си, е бил оставен жив. Тоест бил оставен жив с единствената цел да гледа и да помни загубени са човешки животи. Това са жени и деца, хора като мен, мои връстници, които не са имали избор, а и посегателствата срещу тях са определени от всички международни общности като геноцид“, каза още Балабанов.

„Украинският народ наистина има нужда от помощ и изобщо не говорим само за оръжия, а и за хуманитарна, медицинска и морална подкрепа“, каза депутатът от ИТН.

„Точно преди да започне нашата операция по завръщането ни от Украйна през Полша за България се случи наистина нещо критично. За съжаление, вчера през целия ден имаше сигнали за тревога и ракетни удари. Знаете, това, за съжаление, стана традиция в този прекрасен град. (…) В късния следобед три ракети поразиха отново цели в града и една ракета се взриви и на 200 метра от нас. Ние току що бяхме с кортежа поставени в ситуация, в която чакахме да се качим на влака, с който 11 часа щяхме да пътуваме в посока Полша“, разказа Балабанов. 

Нашата делегация е трябвало да изчака на място, защо е било неизвестно дали няма да последват нови удари. Било им е предложено да се скрият в бомбоубежището на гарата. Когато са се качили на влака, композицията е поела точно в посока на мястото на взрива, защото не е имало друг маршрут, разказа Балабанов.

Страхът от създалата се ситуация е изместен от друго вълнение - в същото време в България жена му ражда първородното им дете - момиченцето Зара.

По думите му той вече е взел решение как лично ще гласува по въпроса за военната помощ за Украйна. В неделя ще има извънреден коалиционен съвет на който делегацията ще разкаже за видяното в Киев.

„В неща, които по принцип са извън коалиционното споразумение и казус като войната в Украйна, такъв казус поражда моментни решения, които трябва да се вземат бързо. Сега госпожа Нинова има демократичното право да говори и да се държи по начин, по който тя иска. Но аз лично като неин колега я призовавам да разсъждаваме в чисто човешки и морален план и да загърбим партийните си интереси, да загърбим приоритетите си към това да не би случайно да изгубим част от собствения си електорат“, заяви Балабанов по повод позицията на БСП срещу доставката на военна помощ за Украйна.