Петков и Зеленски се договориха - евтин ток от Украйна, възстановяване на Украйна след войната, в което България ще има възможност да участва със свои фирми, пристанището във Варна може да се превърне в хъб за износ на земеделска продукция от Украйна, общи поръчки за втечнен газ, които ще намалят цената, ремонт на украинска техника у нас и евакуация на моряците ни на "Рожен".

Журналистът на Стоян Георгиев проследи отблизо визитата на българския премиер и успя да зададе въпрос на украинския президент.

„Днес в разговор с министър-председателя се инициира темата за ремонт на военна техника от страна на България, това е много важно за Украйна. Сигурен съм, че подобно сътрудничество ще е изгодно и за България, и за икономиката. За нас са важни сроковете, защото воюваме ежедневно. Украйна е готова да снабдява България с електрическа енергия. Също така се интересуваме от диверсификацията на газа чрез използване на възможностите на трансбалканския газопровод. Украинската страна ще съдейства да се реши въпроса с блокирания български кораб“, заяви Зеленски.

Единствената българска медия, която успя да зададе въпрос на украинския президент, беше bTV: „Г-н Зеленски България изрази подкрепа към Украйна, но нашата страна все още не е решила да предостави военна помощ на вашата страна. Ще бъдем ли разглеждани като приятелска страна, ако такова решение не бъде взето? Обсъждахте ли с г-н Петков конкретни оръжия за подкрепа?“.

„Бях искрен като благодарих на премиера, който наистина помага, а не просто иска, не просто обещава, а помага. Някои може да имат хиляди самолети, други да нямат и дадат повече, отколкото имат. Смятаме, че България е сред доброжелателните и приятелските страни, които помагат по различен начин и във връзка с кандидатурата за членство на Украйна в ЕС и във връзка с техниката, която сега може да спаси човешки живот“, отговори Зеленски на Стоян Георгиев.

Премиерът Кирил Петков каза, че ще сътрудничим с Украйна и по икономически въпроси.

„България с удоволствие ще подкрепи износа на електроенергия от Украйна за България и Балканите. Това ще ни предостави невероятна възможност за допълнителни доставки на електричество, но и ще предостави свободни капитали за Украйна, които са толкова необходими сега. България с радост ще превърне Варна в логистичен хъб за зърно и слънчоглед, за да го можем да го използваме за дистрибуция, което не може да се осъществи през вашите пристанища. Когато говорим за енергийна сигурност, България може да бъде от ключово значение в подкрепата на Украйна, като използва трансбалканската линия, по която да доставяме газ от енергийните терминали в Гърция и Турция в Украйна, което ще понижи цената и за двете страни“, обясни българският министър-председател.

Кирил Петков се поздрави с президента Володимир Зеленски. По-рано днес Петков каза категорично „да“ на българска военна помощ за Украйна след обиколка в опустошените Буча, Бородянка и Ирпин.

„Съвсем различно е чувството, когато застенете пред едни гроб, в който са погребани близо 100 човека. Това, което ме разтресе, беше, че имаше ракета, която беше ударила жилищен блок, приличащ на „Младост“ и виждащ между тухлите на този блок детски играчки, с които едно дете не може да си играе“, заяви той.

Петков отговори и на президента Румен Радев, който се обяви срещу военната помощ за Украйна и каза, че от визитата на премиера в Киев няма нужда.

„За президента Радев няма да коментирам, вчерашното му изказване беше донякъде, може би даже неразбиране на ситуацията. Позорната част е идеята, че най-добре да не се помага на Украйна, за да свърши този конфликт по-бързо, т.е. Русия да бъде оставена да победи, за да не си махне от главата.  Представете си, ако някой беше казал по време на Априлското въстание: „Ами, най-добре е това въстание много бързо да свърши, тези хора да нямат възможност да се защитават, за да има по-бързо мир“, заяви Петков.

За спрения руски газ премиерът заяви, че страната ни няма да плаща суровината в рубли.