Преди месец алпинистът Атанас Скатов тръгна към третия по-височина връх в света Канчендзьонга. След шест покорени върхове над 8000 метра височина, той е седмият от общо 14 на планетата, които алпинистът веган мечтае да изкачи. По пътя към върха с него бяха и Кольо Кавръков и Владимир Соколов, които се върнаха преди броени дни.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента Атанас Скатов се намира в базов лагер на 5500 м. По последна информация в момента в Хималаите има циклон и последната нощ са паднали 80 см сняг. В предаването „Тази събота” той се включи на живо по телефона от базовия лагер.

„Времето ще забави изкачването. Не е сигурно дали ще стигнем до върха. Трябва няколко дни да минат, за да се стопи снега. Тази вечер се очакват ураганни ветрове”, разказа Скатов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Експедицията е много трудна. Много хора се отказват. Самото идване до базов лагер е трудно – две седмици отнема. Аз се разболях няколко пъти и все още не съм се възстановил напълно. Ще се боря обаче докрай”, каза още алпинистът.

„Проблемът е, че сме много високо и над 5000 м човешкият организъм не може да се възстановява. Всеки ден ние все повече губим от енергията си, а когато си болен се възстановяваш много по-трудно”, поясни Скатов.

Той обаче продължава силно да вярва, че ще стигне до върха.

Снимка: btvnovinite.bg

„Канчендзьонга е трети по височина връх на планетата. С 260 м е по-нисък от Еверест. Той е и трети по трудност след Анапурна и К2. 20% от хората, които са тръгнали към него, не се връщат”, разказа Кольо Кавръков.

Една от най-добрите ни алпинистки Йорданка Димитрова преди 20 г. остава завинаги на върха.

„Има индийско поверие, че горе живеят боговете. Той е свещен връх и е забранен за изкачване от индийска страна, за да не се обезпокояват боговете. Индийците минават през Непал, за да направят опит”, разказа още Кавръков.

Снимка: btvnovinite.bg

Не е хубаво и да стъпваш на самия връх. Спира се на 2 м пред върха, както смята да направи и самият Атанас Скатов. Той го изчаква без кислород, което успяват да направят много малко хора.

„Повече от 90% от нещастните случаи стават при слизането. При качването си стегнат, имаш цел и стигаш. При атака не се спи поне 70 часа. Затова и при слизането намалява концентрацията и тогава стават нещастни случаи”, допълни и Владимир Соколов.